Κάλοι  Δακτύλων

Οι κάλοι είναι ο σχηματισμός τοπικών σκληρύνσεων (κεράτινες μάζες),  και είναι η πιο συνηθισμένη αλλαγή που παρουσιάζεται στα πόδια. Ο σχηματισμός τους είναι μια φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στη άσκηση επαναλαμβανόμενης τριβής και πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία των δακτύλων και του πέλματος.

ΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΛΩΝ

Μπορεί να προκληθούν από σειρά αιτιών, όπως στενά και κακής ποιότητας υποδήματα, οστεικές παραμορφώσεις όπως κότσι, πτώση μεταταρσίων,  παραμορφώσεις δακτύλων. Οι κάλοι των δακτύλων είναι πολύ επώδυνοι αλλά και επικίνδυνοι εάν παραμεληθούν. Eμφανίζονται  με διάφορες μορφές  σαν:

1. Μαλακοί κάλοι (ρόζοι) που δημιουργούνται ανάμεσα στα δάκτυλα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου και μερικές φορές βρίσκουμε δύο βλάβες, τη μία απέναντι από την άλλη. Προκαλούν πόνο και φλεγμονή, απορροφούν υγρασία από τον ιδρώτα και έτσι μουσκεμένοι δευτεροπαθώς επιμολύνονται από μύκητες και βακτηρία. 

2. Σκληροί κάλοι που εκτείνονται σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, (σε αντίθεση με τους ρόζους που είναι μόνον επιφανειακή σκλήρυνση)προκαλούν έντονο πόνο ο οποίος προκαλείται λόγω πίεσης του πυρήνα (ρίζα) στα διερχόμενα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος. Οι σκληροί κάλοι συνήθως εμφανίζονται στην ραχιαία επιφάνεια της διαφαλαγγικής άρθρωσης των δακτύλων  ή εξωτερικά στην άρθρωση του πρώτου και πέμπτου δακτύλου.

3. Αγγειακοί ή νευρο αγγειακοί κάλοι δημιουργούνται στα πόδια λόγω βλάβης που προκαλείται στα αγγεία ή τα νεύρα στο σημείο όπου υπάρχουν ήδη κάλοι. Ο αγγειακός ή νευρο αγγειακός κάλος αποτελεί στην ουσία την επιδείνωση της κατάστασης ενός κάλου που προϋπάρχει και έχει υποστεί πίεση ή περισσότερη ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σημαντική βλάβη.

4.  Υπονύχιοι κάλοι σχηματίζονται στην αύλακα των νυχιών, κυρίως στα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών και κάτω από το νύχι. Η αιτία της ανάπτυξης αυτής της μορφής των κάλων, είναι η πίεση από τα παπούτσια.

Οι κάλοι μπορεί να είναι τόσο επώδυνοι ώστε να επηρεάζουν το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Κάλοι  Πελμάτων

Οι κάλοι των Πελμάτων μπορεί να προκληθούν επίσης από σειρά αιτιών, όπως κακής ποιότητας υποδήματα, οστεικές παραμορφώσεις (κότσι, πτώση μεταταρσίων),  παραμορφώσεις δακτύλων ή μείωση του λιπώδους ιστού.

Οι κάλοι των πελμάτων είναι μικρές εντοπισμένες επώδυνες βλάβες κυρίως κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων (λόγω πτώσης) , περιέχουν κεντρικό κερατινικό βύσμα (πυρήνας). Σχηματίζονται απο την τριβή και πίεση που δέχεται το δέρμα, απο την οξεία προβολή του κονδύλου μιας μετατάρσιας κεφαλής και την σόλα των παπουτσιών. Επίσης στην βλαισή ή ραιβή πτέρνα  παρατηρείται μερικές φορές μια  διάχυτη υπερκερατωσική περιοχή (callus) με ομοιόμορφο πάχος, χωρίς σαφή όρια, χωρίς κεντρικό πυρήνα, που δεν είναι πάντα επώδυνη.

 Θεραπεία

Όπως κάθε πάθηση, η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων, απαιτεί τις γνώσεις ειδικού Ποδολόγου για την αποφυγή τραυματισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής   για την αποτροπή  μολύνσεων.

Αντιμετωπίζουμε τους επώδυνους και αντιαισθητικούς κάλους ακολουθώντας συντηρητική θεραπεία (ανώδυνη και ασφαλή) για την αφαίρεση ή την εκπυρήνωση τους, xρησιμοποιώντας ειδικό Ποδιατρικό τροχό με ψεκασμό αντισηπτικού διαλύματος για αντισηψία, άμεση απαλλαγή απο πόνο και ενοχλήσεις.

Οδηγίες για αντιμετώπιση με χρήση προιόντων φροντίδας και ανακούφισης.

Σε περιπτώσεις οστεικών παραμορφώσεων, συνιστούμε χρήση ορθοτικών βοηθημάτων.

Προσοχή

Στους διαβητικούς ασθενείς, ο κάλος  είναι σήμα κινδύνου για τη δημιουργία περισσότερων και σοβαρότερων επιπλοκών. Έτσι  οι ασθενείς  με διαβήτη κατατάσσονται στην κατηγορία  των ασθενών υψηλού κινδύνου.

Εάν δεν εξαλειφθεί η κύρια αιτία δημιουργίας των κάλων (στενά υποδήματα ή οστεικές παραμορφώσεις κλπ), είναι βέβαιη η υποτροπή και επανεμφανισή τους , όποια μέθοδος και εάν χρησιμοποιηθεί.

Η αφαίρεση των κάλων με ξυράφι, εκτός του ερεθισμού, κινδύνου τραυματισμού και μόλυνσης, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη υπερκεράτωση (φαινόμενο Koebner).

Σε περίπτωση επιλογής αφαίρεσης με λέιζερ, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία λόγω καψίματος του ιστού. Επίσης ενδέχεται η πυροδότηση  του φαινομένου (Koebner) και λόγω του εγκαύματος πιθανή πρόκληση μόλυνσης. Η αφαίρεση των κάλων με αυτή την μέθοδο, δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη.

Ακόμη πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καυστικών υγρών ή καυστικών επιθεμάτων, λόγω της επικινδυνότητας δημιουργίας χημικών εγκαυμάτων που δύσκολα επουλώνονται και με επακόλουθο την ανάπτυξη εστιών μόλυνσης. Η πρακτική αυτή είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους Διαβητικούς.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo

YouTube-Logo