Μυκητίαση  Νυχιών

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΝΥΧΙΩΝ

Ο όρος « Ονυχομυκητίαση » περιγράφει την προσβολή των νυχιών από κάθε είδους μύκητα και αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα, με πολλά εμπόδια στην αποτελεσματική θεραπεία. Η μυκητίαση των νυχιών προκαλείται από μη ορατό παράσιτο – μύκητα που επιτίθεται και τρέφεται με κερατίνη, η οποία είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη των νυχιών.

Η μόλυνση αρχίζει συνήθως με αλλαγές στο χρώμα των νυχιών, (άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο). Ο μύκητας εξαπλώνεται πιο βαθιά, δημιουργεί διαταραχές στην υφή την ανθεκτικότητα, το πάχος και την ποιότητα του νυχιού. Στα τελικά στάδια το καταστρέφει ή το αποκολλά από την κλίνη του, γι΄αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα νύχια, ακόμη και  στα νύχια των μελών μιας οικογένειας, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άλλα σημεία του σώματος του ιδίου ατόμου. H αμέλεια θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες και φλεγμονώδεις καταστάσεις  ή αλλεργικές αντιδράσεις . 

Η αντιμετώπιση της μυκητίασης είναι δύσκολη μακροχρόνια διαδικασία, που απαιτεί ένα πλάνο θεραπείας, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί με υπομονή και συνέπεια.

Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες στα νύχια είναι:

 • Ηλικιωμένα άτομα, όπου έχουν μειωμένη ροή αίματος στα πόδια

 • Άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση

 • Άντρες με οικογενειακό ιστορικό

 • Άτομα που εργάζονται σε υγρό περιβάλλον

 • Άτομα που χρησιμοποιούν υποδήματα ή και κάλτσες που δεν αερίζονται ή δεν απορροφούν τον ιδρώτα

 • Ζώντας με κάποιον που έχει μύκητες στα πόδια ή στα νύχια και κάνει κοινή χρήση σε πετσέτες ποδιών, νυχοκόπτες, ψαλίδια, λίμες και βερνίκια νυχιών κλπ.

 • Το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε υγρούς κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, γυμναστήρια και ντους

 • Οι έχοντες μύκητες στα δέρμα (Πόδι του αθλητή athlete’s foot)

 • Οι έχοντες σκασίματα στο δέρμα ή μια πάθηση του δέρματος όπως η ψωρίαση

 • Άτομα μετά απο τραυματισμό των νυχιών με υπονύχιο αιμάτωμα ή πρόκληση ρωγμής 

 • Οι πάσχοντες απο Διαβήτη,  ή οι έχοντες αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άτομα με σύνδρομο Down

Διάγνωση Μυκητίασης

Oι αλλοιώσεις στα νύχια δεν είναι πάντα μυκητιάσεις, αφού υπάρχουν καταστάσεις που έχουν την ίδια κλινική εικόνα όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, νόσος Darier, σύνδρομο Reiter, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα κά. Οι λοιμώξεις  που οφείλονται σε δερματόφυτα μπορούν συνήθως να διαγνωσθούν κλινικά από τον γιατρό, αλλά η  μικροσκοπική εξέταση ή/και η καλλιέργεια δείγματος των  νυχιών από την ύποπτη  περιοχή, θα δώσει την βέβαιη και οριστική  διάγνωση για σωστή θεραπευτική αγωγή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που απο λάθος διάγνωση, οι ασθενείς υποβάλλονται σε λάθος ή αναποτελεσματική θεραπεία.

Αντιμετώπιση Μυκητίασης Νυχιών

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της, μπορεί να είναι :

 • Tοπική θεραπεία

  Η τοπική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται σε αρχικά στάδια και περιλαμβάνει την μηχανική απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων ή λέπτυνση του πάσχοντος νυχιού και την εφαρμογή τοπικών αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

 •  Συστηματική (λήψη από το στόμα αντιμυκητιασικών φαρμάκων)

  Χορηγείται απο  Δερματολόγο μετά απο διάγνωση, ο οποίος θα αποφασίζει αν θα χρειαστεί θεραπεία από το στόμα, με κατάλληλα αντιμυκητιασικά φάρμακα και για πόσο διάστημα. Τα χορηγούμενα φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες ή συνέργεια με άλλα φάρμακα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν παθήσεις στο συκώτι ή καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν υπάρχει κάποια απ’ αυτές τις παθήσεις ή παράλληλη λήψη κάποιων άλλων φαρμάκων, θα πρέπει να ενημερωθεί ο δερματολόγος ο οποίος θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία.

 •  Συνδυασμός τοπικής και συστηματικής

  Ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής, είναι απαραίτητος για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Εάν το νύχι έχει επηρεαστεί περισσότερο από το 50% ή έχει προσβληθεί η μήτρα του, καθαρίζεται , εφαρμόζεται τοπικό αντιμυκητιασικό σκεύασμα και παράλληλα χορηγείται θεραπεία από το στόμα.

 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού

  Είναι συνήθως άσκοπη τραυματική διαδικασία, διότι το νέο νύχι που θα προκύψει, δεν θα είναι απαραίτητα απαλλαγμένο από τον μύκητα, εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. Σε περίπτωση όμως που κατά την αφαίρεση τραυματιστεί η βλαστική μήτρα του νυχιού, μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη του ( δυσμορφία ). Επί πλέον η κλίνη του νυχιού παραμένει απροστάτευτη και είναι ευάλωτη σε μολύνσεις.

 •  Επεμβατική με χρήση μηχανημάτων Laser

Οι θεραπείες με Laser  είναι σε εξέλιξη και υπο διερεύνηση ώς προς την αποτελεσματικότητα τους. Συχνά αποτυγχάνουν, έχουν συχνές υποτροπές και υψηλό κόστος επαναλαμβανομένων θεραπειών ( 4 – 6 ή 8 θεραπείες κατ΄ελάχιστον). Στο διάστημα μεταξύ των θεραπειών εφαρμόζεται τοπική αντιμυκητιασική αγωγή.

ΤΑ LASER ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΜΥΘΟΣ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

18 Μαρ 2014 – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ 

 1. Θεραπεία με Μηχανικό Καθαρισμό

Η τοπική αντιμετώπιση της μυκητίασης γίνεται απο Ποδολόγο, με επαναλαμβανόμενους καθαρισμούς των νυχιών για αποδόμηση της μολυσματικής εστίας, καλύτερη δράση της αντιμυκητιασικής θεραπείας και παράλληλα με τη συστηματική θεραπεία του γιατρού, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας ( τοπικής, συστηματικής ή συνδυαστικής ).

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η αντιμυκητιασική Θεραπεία που εφαρμόζουμε με  Μηχανικό καθαρισμό είναι ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία καθαρισμού των σαθρών και αφυδατωμένων νυχιών στα πόδια, απαραίτητη και αναπόσπαστη διαδικασία που βοηθά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Με μείωση τυχόν υπερπλασίας (ογκομείωση) ή λέπτυνση των νυχιών (απόξεση) και απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων, βελτιώνεται αφ΄ενός η δράση των αντιμυκητιασικών στην τοπική θεραπεία, λόγω καλύτερης εισχώρησης των συστατικών στην κλίνη (τα νύχια είναι αδιάβροχα και αδιαπέραστα) και αφ΄ετέρου γίνεται αποδόμηση της μολυσματικής εστίας που αποτρέπει την μετάδοση της μόλυνση στο νέο αναπτυσσόμενο νύχι. Ταυτόχρονα απομακρύνεται η συσσωρευμένη κεράτινη μάζα απο το παρονύχιο και το ελεύθερο άκρο του πάσχοντος νυχιού, με την βοήθεια αντισηπτικού/αντιμυκητιασικού παράγοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία που περιγράφεται σε συνδυασμό με την τοπική αγωγή που εφαρμόζουμε, ενισχύει την θεραπεία και ανακούφιζει απο τις επιπλοκές .

2. Καινοτόμος Θεραπεία ονυχομυκητίασης με συνδυασμό  δέσμης μικρο οπών και τοπικής αγωγής”Nail Clear”

Η μέθοδος « Nail Clear » είναι μια νέα καινοτόμος θεραπεία που αποκλειστικά εφαρμόζουμε για τους μύκητες των νυχιών. Είναι η απλή λύση σ΄ένα σύνθετο πρόβλημα.

Η θεραπεία βασίζεται σε συσκευή ειδικά σχεδιασμένη, η  οποία εφαρμόζεται κάθετα στα νύχια, τα διαπερνά με ασφάλεια και σταματά πριν τραυματιστεί ο υποκείμενος μαλακός ιστός. Το αποτέλεσμα είναι η διάνοιξη δέσμης μικρο οπών (περίπου 1mm ), ώστε τα νύχια να γίνουν περισσότερο διαπερατά και  η αντιμυκητιασική αγωγή να έχει πιο ανεμπόδιστη διαδρομή προς την εστία της μόλυνσης, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, καθιστώντας την θεραπεία ταχύτερη και πιο δραστική , προσβάλλοντας απ΄ευθείας την ρίζα της μόλυνσης. 

Οι μικρο οπές  παραμένουν στα νύχια καθώς αναπτύσσονται, επιτρέποντας την συνεχή διείσδυση και δράση του αντιμυκητιασικού φαρμάκου κάτω απο το νύχι, στην ρίζα της μόλυνσης, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας, με σύντομη ορατή βελτίωση και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την εκρίζωση του μύκητα.

Σε περιπτώσεις μέτριας ή προχωρημένης μυκητίασης, ίσως είναι ικανοποιητική μια μόνο συνεδρία, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες θεραπείες. Η μέθοδος αυτή αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό όπλο και μπορεί να μειώσει το χρόνο θεραπείας κατά τουλάχιστον 90%, ενώ παρουσιάζεται βελτίωση της εμφάνισης των νυχιών σε λίγες εβδομάδες. 

Οι γνωστές αντιμυκητιασικές τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται αποτυγχάνουν ή έχουν πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας ,  γιατί  τα νύχια είναι αδιάβροχα και αδιαπέραστα.

Μικροσκοπικές οπές στα νύχια των μεγάλων δακτύλων με ελεγχόμενη μικρο διάτρηση

Επίσης οι γνωστές  συστηματικές θεραπείες (λήψη φαρμάκων απο το στόμα), έχουν χαμηλό έως καθόλου ποσοστό επιτυχίας γιατί εγκαταλείπονται  λόγω των στομαχικών και άλλων διαταραχών, ή είναι απαγορευτικές λόγω συν επίδρασης με άλλα φάρμακα ή διακόπτονται λόγω αύξησης των υπατικών ενζύμων. 

H μείωση της υπερκεράτωσης των νυχιών με την μέθοδο της απόξεσης βοηθά, αλλά θα πρέπει να  επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα, καθώς η πλήρη ανάπτυξη ενός νυχιού του μεγάλου δακτύλου διαρκεί περίπου 9-18 μήνες και ενός νυχιού μικρού δακτύλου 6 έως 12 μήνες. Πολλές φορές όμως δεν είναι επαρκής. Ο χρόνος θεραπείας της λοίμωξης των νυχιών είναι μακροχρόνια διαδικασία και εξαρτάται από το βαθμό μόλυνσης των νυχιών που έχουν προσβληθεί και από τον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών.

Σε πολλές περιπτώσεις προχωρημένης μυκητίασης απαιτείται η επώδυνη διαδικασία της ολικής αφαίρεσης των νυχιών με παράλληλη χορήγηση συστηματικής αγωγής. Η ολική εκτομή ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού της μήτρας και την επανέκφυση δύσμορφων νυχιών και χωρίς την βεβαιότητα οτι το νέο νύχι θα είναι απαλλαγμένο απο τους μύκητες. 

Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις με την μέθοδο << Nail Clear >> πιθανόν να απαιτηθεί μία επί πλέον διαδικασία διάνοιξης μικρο οπών.

Ακόμη οι θεραπείες με LASER  είναι υπο διερεύνηση, έχουν συχνές υποτροπές και υψηλό κόστος επαναλαμβανομένων θεραπειών (4-6 τουλάχιστον). Επι πλέον μεταξύ των θεραπειών αλλά και μετά, θα πρέπει να εφαρμόζεται τοπική αντιμυκητιασική αγωγή για κάποιο διάστημα. Υπάρχουν όμως και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή ή  σακχαρώδη διαβήτη ή ύστερα απο συχνούς τραυματισμούς των νυχιών, όπου θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.

ΤΑ LASER ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΜΥΘΟΣ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

18 Μαρ 2014 – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ 

Η θεραπεία « Nail Clear » είναι τοπική θεραπεία χωρίς παρενέργειες, δεν υπάρχουν αντενδείξεις και καθίσταται  διαθέσιμη σε όλους.  Η δέσμη των μικρο οπών στα νύχια, σε συνδυασμό με το αντιμυκητιασικό με το οποίο απλά ψεκάζονται τα μολυσμένα νύχια 1-2 φορές την ημέρα και για διάστημα 4-6 μηνών, εισχωρεί κάτω απο τα νύχια , δρά άμεσα και έτσι μειώνει σημαντικά τον χρόνο  της θεραπείας.

H θεραπεία « Nail Clear » ενδείκνυται και μετά απο θεραπεία με Laser, δημιουργώντας πλέγμα προστασίας έναντι της συχνής υποτροπής ή  αποτυχίας.

Διάνοιξη δέσμης μικρο οπών με την συσκευή << Nail Clear >> και ψεκασμός με αντιμυκητιασικό

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ      ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 • Απλή και σύντομη διαδικασία

 • Aνώδυνη διαδικασία

 • Δεν απαιτείται τοπική αναισθησία

 • Θεραπεία χωρίς παρενέργειες

 • Προσιτό κόστος θεραπείας συγκριτικά με τις θεραπείες laser

 • Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας συγκριτικά με άλλες μεθόδους

 • Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία (συστηματική ή Laser)

 • Συντομεύει τον χρόνο θεραπείας

 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Κατάλληλη για όσους έχει κριθεί αναποτελεσματική ή αντενδείκνυται  η χρήση αντιμυκητισιακών φαρμάκων  χορηγούμενων από το στόμα. 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ     1

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ  2

Τελευταία Θεραπευτική Επιλογή

Η μέθοδος «Nail Clear» είναι μια εναλλακτική λύση για τους ασθενείς που έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών, όπως Laser ή την επώδυνη αφαίρεση των νυχιών χωρίς αποτέλεσμα ή όσους θέλουν να αποφύγουν τις παρενέργειες, τις αλληλοεπιδράσεις και τις βλαπτικές επιδράσεις των φαρμάκων στο ήπαρ. Είναι μια νέα αρχή για τους ασθενείς, που αναζητούν μια γρήγορη, ανώδυνη, ασφαλή και περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ «Nail Clear»

 • Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για μυκητιασικά νύχια

 • Oι αλλοιώσεις στα νύχια δεν είναι πάντα μυκητιάσεις, αφού υπάρχουν καταστάσεις που έχουν την ίδια κλινική εικόνα, όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, νόσος Darier, σύνδρομο Reiter, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα κά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει βέβαιη μικροβιολογική διάγνωση.

 • Πριν την διαδικασία διάνοιξης των μικρο οπών, κρίνεται απαραίτητη η λήψη φωτογραφίας των μυκητιασικών νυχιών, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για σύγκριση και αξιολόγηση προόδου της θεραπείας.

 • Kατά την διάνοιξη των μικρο οπών ενδεχομένως να υπάρξει ελαφρό τσίμπημα

 • Επισκέψεις ή αποστολή φωτογραφίας μέσω viper , ή στο www.facebook.com/IasmiPodology ανά  6-8 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας για αξιολόγηση της προόδου και εάν κριθεί απαραίτητο (καθώς το νύχι μεγαλώνει)  να γίνουν επιπλέον μικρο οπές.

 • Η θεραπεία της Ονυχομυκητίασης δεν είναι μια σύντομη διαδικασία – δεν υπάρχει γρήγορη λύση για μολύνσεις μυκητιασικών νυχιών-διότι τα νύχια και ιδιαίτερα των ποδιών αναπτύσσονται πολύ αργά (περίπου 1mm/μήνα).

 • Θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση για τον καθημερινό ψεκασμό των νυχιών έως την πλήρη θεραπεία, αλλά και για κάποιο μικρό διάστημα  για πρόληψη υποτροπής.

 • Δεν θα πρέπει να βάφονται τα νύχια κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Προσοχή

Οι πιθανότητες υποτροπής της ονυχομυκητίασης μετά από οποιαδήποτε επιτυχή θεραπεία είναι αρκετές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν απαλειφθεί κάποιοι επιβαρυντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της καθημερινής ζωής του ασθενούς. 

Κάθε προσπάθεια θεραπείας της μυκητίασης των νυχιών είναι άσκοπη, εάν παράλληλα δεν γίνει και απολύμανση – αποστείρωση των παπουτσιών. Οι σπόροι του μύκητα συνεχίζουν να υπάρχουν στα παπούτσια, δημιουργώντας επαναμόλυνση των νυχιών. Η υποτροπή είναι  μεγαλύτερη απο 25 % ,  καθιστώντας την όποια θεραπεία ανεπαρκή και αποτυχημένη.

Ενημερωθείτε για την καινοτομία της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης κατεστραμμένων νυχιών ( προσθετική νυχιών ) που εφαρμόζουμε.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo