Μυκητίαση  Νυχιών

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΝΥΧΙΩΝ

Ο όρος « Ονυχομυκητίαση » περιγράφει την προσβολή των νυχιών από κάθε είδους μύκητα και αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα, με πολλά εμπόδια στην αποτελεσματική θεραπεία. Η μυκητίαση των νυχιών προκαλείται από μη ορατό παράσιτο – μύκητα που επιτίθεται και τρέφεται με κερατίνη, η οποία είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη των νυχιών.

Η μόλυνση αρχίζει συνήθως με αλλαγές στο χρώμα των νυχιών, (άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο). Ο μύκητας εξαπλώνεται πιο βαθιά, δημιουργεί διαταραχές στην υφή την ανθεκτικότητα, το πάχος και την ποιότητα του νυχιού. Στα τελικά στάδια το καταστρέφει ή το αποκολλά από την κοίτη, γι΄αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα νύχια, ακόμη και  στα νύχια των μελών μιας οικογένειας, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άλλα σημεία του σώματος του ιδίου ατόμου. H αμέλεια θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες και φλεγμονώδεις καταστάσεις  ή αλλεργικές αντιδράσεις . 

Η αντιμετώπιση της μυκητίασης είναι δύσκολη μακροχρόνια διαδικασία, που απαιτεί ένα πλάνο θεραπείας, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί με υπομονή και συνέπεια.

Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες στα νύχια είναι:

 • Ηλικιωμένα άτομα, όπου έχουν μειωμένη ροή αίματος στα πόδια

 • Άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση

 • Άντρες με οικογενειακό ιστορικό

 • Άτομα που εργάζονται σε υγρό περιβάλλον

 • Άτομα που χρησιμοποιούν υποδήματα ή και κάλτσες που δεν αερίζονται ή δεν απορροφούν τον ιδρώτα

 • Ζώντας με κάποιον που έχει μύκητες στα πόδια ή στα νύχια και κάνει κοινή χρήση σε πετσέτες ποδιών, νυχοκόπτες, ψαλίδια, λίμες και βερνίκια νυχιών κλπ.

 • Το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε υγρούς κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, γυμναστήρια και ντους

 • Οι έχοντες μύκητες στα δέρμα (Πόδι του αθλητή athlete’s foot)

 • Οι έχοντες σκασίματα στο δέρμα ή μια πάθηση του δέρματος όπως η ψωρίαση

 • Οι πάσχοντες απο Διαβήτη,  ή οι έχοντες αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άτομα με σύνδρομο Down

Διάγνωση Μυκητίασης

Oι αλλοιώσεις στα νύχια δεν είναι πάντα μυκητιάσεις, αφού υπάρχουν καταστάσεις που έχουν την ίδια κλινική εικόνα όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, νόσος Darier, σύνδρομο Reiter, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα κά. Οι λοιμώξεις  που οφείλονται σε δερματόφυτα μπορούν συνήθως να διαγνωσθούν κλινικά από τον γιατρό, αλλά η  μικροσκοπική εξέταση ή/και η καλλιέργεια δείγματος των  νυχιών από την ύποπτη  περιοχή, θα δώσει την βέβαιη και οριστική  διάγνωση για σωστή θεραπευτική αγωγή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που απο λάθος διάγνωση, οι ασθενείς υποβάλλονται σε λάθος ή αναποτελεσματική θεραπεία.

Αντιμετώπιση Μυκητίασης Νυχιών

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της, μπορεί να είναι :

 • Tοπική θεραπεία

  Η τοπική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται σε αρχικά στάδια και περιλαμβάνει την μηχανική απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων ή λέπτυνση του πάσχοντος νυχιού και την εφαρμογή τοπικών αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

 •  Συστηματική (λήψη από το στόμα αντιμυκητιασικών φαρμάκων)

  Χορηγείται απο  Δερματολόγο μετά απο διάγνωση, ο οποίος θα αποφασίζει αν θα χρειαστεί θεραπεία από το στόμα, με κατάλληλα αντιμυκητιασικά φάρμακα και για πόσο διάστημα. Τα χορηγούμενα φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες ή συνέργεια με άλλα φάρμακα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν παθήσεις στο συκώτι ή καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν υπάρχει κάποια απ’ αυτές τις παθήσεις ή παράλληλη λήψη κάποιων άλλων φαρμάκων, θα πρέπει να ενημερωθεί ο δερματολόγος ο οποίος θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία.

 •  Συνδυασμός τοπικής και συστηματικής

  Ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής, είναι απαραίτητος για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Εάν το νύχι έχει επηρεαστεί περισσότερο από το 50% ή έχει προσβληθεί η μήτρα του, καθαρίζεται , εφαρμόζεται τοπικό αντιμυκητιασικό σκεύασμα και παράλληλα χορηγείται θεραπεία από το στόμα.

 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού

  Είναι συνήθως άσκοπη τραυματική διαδικασία, διότι το νέο νύχι που θα προκύψει, δεν θα είναι απαραίτητα απαλλαγμένο από τον μύκητα, εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. Σε περίπτωση όμως που κατά την αφαίρεση τραυματιστεί η βλαστική μήτρα του νυχιού, μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη του ( δυσμορφία ).

 • Επεμβατική με χρήση μηχανημάτων Laser

  Οι θεραπείες με Laser  είναι σε εξέλιξη και υπο διερεύνηση ώς προς την αποτελεσματικότητα τους. Συχνά αποτυγχάνουν, έχουν συχνές υποτροπές και υψηλό κόστος επαναλαμβανομένων θεραπειών ( 3 – 4 θεραπείες κατ΄ελάχιστον). Στο διάστημα μεταξύ των θεραπειών εφαρμόζεται τοπικά αντιμυκητιασικό φάρμακο.

1. Θεραπεία με Μηχανικό Καθαρισμό

Η τοπική αντιμετώπιση της μυκητίασης γίνεται απο Ποδολόγο, με επαναλαμβανόμενους καθαρισμούς των νυχιών για αποδόμηση της μολυσματικής εστίας, καλύτερη δράση της αντιμυκητιασικής θεραπείας και παράλληλα με τη συστηματική θεραπεία του γιατρού, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας ( τοπικής, συστηματικής ή συνδυαστικής ).

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

 Η αντιμυκητιασική Θεραπεία που εφαρμόζουμε με  Μηχανικό καθαρισμό είναι ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία καθαρισμού των σαθρών και αφυδατωμένων νυχιών στα πόδια, απαραίτητη και αναπόσπαστη διαδικασία που βοηθά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Με μείωση τυχόν υπερπλασίας (ογκομείωση) ή λέπτυνση των νυχιών (απόξεση) και απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων, βελτιώνεται αφ΄ενός η δράση των αντιμυκητιασικών στην τοπική θεραπεία, λόγω καλύτερης εισχώρησης των συστατικών στην κοίτη (τα νύχια είναι αδιάβροχα και αδιαπέραστα) και αφ΄ετέρου γίνεται αποδόμηση της μολυσματικής εστίας. Ταυτόχρονα απομακρύνεται η συσσωρευμένη κεράτινη μάζα απο το παρονύχιο και το ελεύθερο άκρο του πάσχοντος νυχιού, με την βοήθεια αντισηπτικού/αντιμυκητιασικού παράγοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία που περιγράφεται σε συνδυασμό με την τοπική αγωγή που εφαρμόζουμε, ενισχύει την θεραπεία και ανακούφιζει απο τις επιπλοκές .

Προσοχή

Οι πιθανότητες υποτροπής της ονυχομυκητίασης μετά από οποιαδήποτε επιτυχή θεραπεία είναι αρκετές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν επαλειφθεί κάποιοι επιβαρυντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της καθημερινής ζωής του ασθενούς. 

Κάθε προσπάθεια θεραπείας της μυκητίασης των νυχιών είναι άσκοπη, εάν παράλληλα δεν γίνει και απολύμανση – αποστείρωση των παπουτσιών. Οι σπόροι του μύκητα συνεχίζουν να υπάρχουν στα παπούτσια, δημιουργώντας επαναμόλυνση των νυχιών. Η υποτροπή είναι  μεγαλύτερη απο 25 % ,  καθιστώντας την όποια θεραπεία ανεπαρκή και αποτυχημένη.

Ενημερωθείτε για την καινοτομία της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης κατεστραμμένων νυχιών ( προσθετική νυχιών ) που εφαρμόζουμε.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo