Μυκητίαση  Νυχιών

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΝΥΧΙΩΝ

Ο όρος « Ονυχομυκητίαση » περιγράφει την προσβολή των νυχιών από κάθε είδους μύκητα και αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα, με πολλά εμπόδια στην αποτελεσματική θεραπεία. Η μυκητίαση των νυχιών προκαλείται από μη ορατό παράσιτο – μύκητα που επιτίθεται και τρέφεται με κερατίνη, η οποία είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη των νυχιών.

Η μόλυνση αρχίζει συνήθως με αλλαγές στο χρώμα των νυχιών, (άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο). Ο μύκητας εξαπλώνεται πιο βαθιά, δημιουργεί διαταραχές στην υφή την ανθεκτικότητα, το πάχος και την ποιότητα του νυχιού. Στα τελικά στάδια το καταστρέφει ή το αποκολλά από την κλίνη του, γι΄αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα νύχια, ακόμη και  στα νύχια των μελών μιας οικογένειας, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άλλα σημεία του σώματος του ιδίου ατόμου. H αμέλεια θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες και φλεγμονώδεις καταστάσεις  ή αλλεργικές αντιδράσεις . 

Η αντιμετώπιση της μυκητίασης είναι δύσκολη μακροχρόνια διαδικασία, που απαιτεί ένα πλάνο θεραπείας, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί με υπομονή και συνέπεια.

Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες στα νύχια είναι:

 • Ηλικιωμένα άτομα, όπου έχουν μειωμένη ροή αίματος στα πόδια

 • Άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση

 • Άντρες με οικογενειακό ιστορικό

 • Άτομα που εργάζονται σε υγρό περιβάλλον

 • Άτομα που χρησιμοποιούν υποδήματα ή και κάλτσες που δεν αερίζονται ή δεν απορροφούν τον ιδρώτα

 • Ζώντας με κάποιον που έχει μύκητες στα πόδια ή στα νύχια και κάνει κοινή χρήση σε πετσέτες ποδιών, νυχοκόπτες, ψαλίδια, λίμες και βερνίκια νυχιών κλπ.

 • Το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε υγρούς κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, γυμναστήρια και ντους

 • Οι έχοντες μύκητες στα δέρμα (Πόδι του αθλητή athlete’s foot)

 • Οι έχοντες σκασίματα στο δέρμα ή μια πάθηση του δέρματος όπως η ψωρίαση

 • Άτομα μετά απο τραυματισμό των νυχιών με υπονύχιο αιμάτωμα ή πρόκληση ρωγμής 

 • Οι πάσχοντες απο Διαβήτη, ή οι έχοντες αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άτομα με σύνδρομο Down

Διάγνωση Μυκητίασης

Δεν είναι όλες οι αλλοιώσεις στα νύχια μυκητιάσεις, αφού υπάρχουν καταστάσεις που μοιάζουν οπτικά όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, νόσος Darier, σύνδρομο Reiter, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα κά. Οι λοιμώξεις  που οφείλονται σε δερματόφυτα μπορούν συνήθως να διαγνωσθούν κλινικά από τον γιατρό, αλλά η  μικροσκοπική εξέταση ή/και η καλλιέργεια δείγματος των  νυχιών από την ύποπτη  περιοχή θα δώσει την βέβαιη και οριστική  διάγνωση για σωστή θεραπευτική αγωγή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που απο λάθος διάγνωση, οι ασθενείς υποβάλλονται σε λάθος ή αναποτελεσματική θεραπεία.

Αντιμετώπιση Μυκητίασης Νυχιών

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της, μπορεί να είναι :

 • Tοπική θεραπεία

  Η τοπική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται σε αρχικά στάδια και περιλαμβάνει την μηχανική απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων ή λέπτυνση του πάσχοντος νυχιού και την εφαρμογή τοπικών αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

 •  Συστηματική (λήψη από το στόμα αντιμυκητιασικών φαρμάκων)

  Χορηγείται απο  Δερματολόγο μετά απο διάγνωση, ο οποίος θα αποφασίζει αν θα χρειαστεί θεραπεία από το στόμα, με κατάλληλα αντιμυκητιασικά φάρμακα και για πόσο διάστημα. Τα χορηγούμενα φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες ή συνέργεια με άλλα φάρμακα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν παθήσεις στο συκώτι ή καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν υπάρχει κάποια απ’ αυτές τις παθήσεις ή παράλληλη λήψη κάποιων άλλων φαρμάκων, θα πρέπει να ενημερωθεί ο δερματολόγος ο οποίος θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία.

 •  Συνδυασμός τοπικής και συστηματικής

  Ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής, είναι απαραίτητος για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Εάν το νύχι έχει επηρεαστεί περισσότερο από το 50% ή έχει προσβληθεί η μήτρα του, καθαρίζεται , εφαρμόζεται τοπικά αντιμυκητιασική αγωγή και παράλληλα χορηγείται θεραπεία από το στόμα.

 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού

  Είναι συνήθως άσκοπη τραυματική διαδικασία, διότι το νέο νύχι που θα προκύψει, δεν θα είναι απαραίτητα απαλλαγμένο από τον μύκητα, εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. Σε περίπτωση όμως που κατά την αφαίρεση τραυματιστεί η βλαστική μήτρα του νυχιού, μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη του ( δυσμορφία ). Επί πλέον η κλίνη του νυχιού παραμένει απροστάτευτη και είναι ευάλωτη σε μολύνσεις.

 •  Επεμβατική με χρήση μηχανημάτων Laser

Οι θεραπείες με Laser  είναι σε εξέλιξη και υπο διερεύνηση ώς προς την αποτελεσματικότητα τους. Συχνά αποτυγχάνουν, έχουν συχνές υποτροπές και υψηλό κόστος επαναλαμβανομένων θεραπειών ( 4 – 6 ή 8 θεραπείες κατ΄ελάχιστον). Στο διάστημα μεταξύ των θεραπειών εφαρμόζεται τοπική αντιμυκητιασική αγωγή.

ΤΑ LASER ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΜΥΘΟΣ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

18 Μαρ 2014 – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ 

  1. Θεραπεία με Μηχανικό Καθαρισμό

Η τοπική αντιμετώπιση της μυκητίασης γίνεται απο Ποδολόγο, με επαναλαμβανόμενους καθαρισμούς των νυχιών για αποδόμηση της μολυσματικής εστίας, καλύτερη δράση της αντιμυκητιασικής θεραπείας και παράλληλα με τη συστηματική θεραπεία του γιατρού, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας ( τοπικής, συστηματικής ή συνδυαστικής ).

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η αντιμυκητιασική Θεραπεία που εφαρμόζουμε με  Μηχανικό καθαρισμό είναι ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία καθαρισμού των σαθρών και αφυδατωμένων νυχιών στα πόδια, απαραίτητη και αναπόσπαστη διαδικασία που βοηθά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Με μείωση τυχόν υπερπλασίας (ογκομείωση) ή λέπτυνση των νυχιών (απόξεση) και απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων, βελτιώνεται αφ΄ενός η δράση των αντιμυκητιασικών στην τοπική θεραπεία, λόγω καλύτερης εισχώρησης των συστατικών στην κλίνη (τα νύχια είναι αδιάβροχα και αδιαπέραστα) και αφ΄ετέρου γίνεται αποδόμηση της μολυσματικής εστίας που αποτρέπει την μετάδοση της μόλυνση στο νέο αναπτυσσόμενο νύχι. Ταυτόχρονα απομακρύνεται η συσσωρευμένη κεράτινη μάζα απο το παρονύχιο και το ελεύθερο άκρο του πάσχοντος νυχιού, με την βοήθεια αντισηπτικού/αντιμυκητιασικού παράγοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία που περιγράφεται σε συνδυασμό με την τοπική αγωγή που εφαρμόζουμε, ενισχύει την θεραπεία και ανακούφιζει απο τις επιπλοκές .

2. Καινοτόμος Θεραπεία ονυχομυκητίασης με συνδυασμό  δέσμης μικρο οπών και τοπικής αγωγής “Nail Clear”

Η μέθοδος « Nail Clear » είναι μια νέα καινοτόμος θεραπεία που αποκλειστικά εφαρμόζουμε για τους μύκητες των νυχιών. Είναι η απλή λύση σ΄ένα σύνθετο πρόβλημα.

Η θεραπεία βασίζεται σε συσκευή ειδικά σχεδιασμένη, η  οποία εφαρμόζεται κάθετα στα νύχια, τα διαπερνά με ασφάλεια και σταματά πριν τραυματιστεί ο υποκείμενος μαλακός ιστός.  Το αποτέλεσμα είναι η διάνοιξη δέσμης μικρο οπών (περίπου 1mm ), ώστε τα νύχια να γίνουν περισσότερο διαπερατά και  η αντιμυκητιασική αγωγή να έχει πιο ανεμπόδιστη διαδρομή προς την εστία της μόλυνσης, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, καθιστώντας την θεραπεία ταχύτερη και πιο δραστική , προσβάλλοντας απ΄ευθείας την ρίζα της μόλυνσης. 

Οι μικρο οπές  παραμένουν στα νύχια καθώς αναπτύσσονται, επιτρέποντας την συνεχή διείσδυση και δράση του αντιμυκητιασικού φαρμάκου κάτω απο το νύχι, στην ρίζα της μόλυνσης, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας, με σύντομη ορατή βελτίωση και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την εκρίζωση του μύκητα.

Σε περιπτώσεις μέτριας ή προχωρημένης μυκητίασης, ίσως είναι ικανοποιητική μια μόνο συνεδρία, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες θεραπείες. Η μέθοδος αυτή αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό όπλο και μπορεί να μειώσει το χρόνο θεραπείας κατά τουλάχιστον 90%, ενώ παρουσιάζεται βελτίωση της εμφάνισης των νυχιών σε λίγες εβδομάδες. 

Οι γνωστές αντιμυκητιασικές τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται αποτυγχάνουν ή έχουν πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας ,  γιατί  τα νύχια είναι αδιάβροχα και αδιαπέραστα.

Μικροσκοπικές οπές στα νύχια των μεγάλων δακτύλων με ελεγχόμενη μικρο διάτρηση

 

Επίσης οι γνωστές  συστηματικές θεραπείες (λήψη φαρμάκων απο το στόμα), έχουν χαμηλό έως καθόλου ποσοστό επιτυχίας γιατί εγκαταλείπονται  λόγω των στομαχικών και άλλων διαταραχών, ή είναι απαγορευτικές λόγω συν επίδρασης με άλλα φάρμακα ή διακόπτονται λόγω αύξησης των υπατικών ενζύμων. 

H μείωση της υπερκεράτωσης των νυχιών με την μέθοδο της απόξεσης βοηθά, αλλά θα πρέπει να  επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα, καθώς η πλήρη ανάπτυξη ενός νυχιού του μεγάλου δακτύλου διαρκεί περίπου 9-18 μήνες και ενός νυχιού μικρού δακτύλου 6 έως 12 μήνες. Πολλές φορές όμως δεν είναι επαρκής. Ο χρόνος θεραπείας της λοίμωξης των νυχιών είναι μακροχρόνια διαδικασία και εξαρτάται από το βαθμό μόλυνσης των νυχιών που έχουν προσβληθεί και από τον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών.

Σε πολλές περιπτώσεις προχωρημένης μυκητίασης απαιτείται η επώδυνη διαδικασία της ολικής αφαίρεσης των νυχιών με παράλληλη χορήγηση συστηματικής αγωγής. Η ολική εκτομή ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού της μήτρας και την επανέκφυση δύσμορφων νυχιών και χωρίς την βεβαιότητα οτι το νέο νύχι θα είναι απαλλαγμένο απο τους μύκητες. 

Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις με την μέθοδο << Nail Clear >> πιθανόν να απαιτηθεί μία επί πλέον διαδικασία διάνοιξης μικρο οπών.

Ακόμη οι θεραπείες με LASER  είναι υπο διερεύνηση, έχουν συχνές υποτροπές και υψηλό κόστος επαναλαμβανομένων θεραπειών (4-6 τουλάχιστον). Επι πλέον μεταξύ των θεραπειών αλλά και μετά, θα πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά αντιμυκητιασική αγωγή για κάποιο διάστημα. Υπάρχουν όμως και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή ή  σακχαρώδη διαβήτη ή ύστερα απο συχνούς τραυματισμούς των νυχιών, όπου θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.

ΤΑ LASER ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΜΥΘΟΣ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

18 Μαρ 2014 – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ 

Η θεραπεία « Nail Clear » είναι τοπική θεραπεία χωρίς παρενέργειες, δεν υπάρχουν αντενδείξεις και καθίσταται  διαθέσιμη σε όλους.  Η δέσμη των μικρο οπών στα νύχια, σε συνδυασμό με το αντιμυκητιασικό με το οποίο απλά ψεκάζονται τα μολυσμένα νύχια 1-2 φορές την ημέρα και για διάστημα 4-6 μηνών, εισχωρεί κάτω απο τα νύχια , δρά άμεσα και έτσι μειώνει σημαντικά τον χρόνο  της θεραπείας.

H θεραπεία « Nail Clear » ενδείκνυται και μετά απο θεραπεία με Laser, δημιουργώντας πλέγμα προστασίας έναντι της συχνής υποτροπής ή  αποτυχίας.

Διάνοιξη δέσμης μικρο οπών με την συσκευή << Nail Clear >> και ψεκασμός με αντιμυκητιασικό

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ      ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 • Απλή και σύντομη διαδικασία

 • Aνώδυνη διαδικασία

 • Δεν απαιτείται τοπική αναισθησία

 • Θεραπεία χωρίς παρενέργειες

 • Προσιτό κόστος θεραπείας συγκριτικά με τις θεραπείες laser

 • Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας συγκριτικά με άλλες μεθόδους

 • Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία (συστηματική ή Laser)

 • Συντομεύει τον χρόνο θεραπείας

 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Κατάλληλη για όσους έχει κριθεί αναποτελεσματική ή αντενδείκνυται  η χρήση αντιμυκητισιακών φαρμάκων  χορηγούμενων από το στόμα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2

Τελευταία Θεραπευτική Επιλογή

Η μέθοδος «Nail Clear» είναι μια εναλλακτική λύση για τους ασθενείς που έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών, όπως  Laser ή την επώδυνη αφαίρεση των νυχιών χωρίς αποτέλεσμα ή όσους θέλουν να αποφύγουν τις παρενέργειες, τις αλληλοεπιδράσεις και τις βλαπτικές επιδράσεις των φαρμάκων στο ήπαρ. Είναι μια νέα αρχή για τους ασθενείς, που αναζητούν μία γρήγορη, ανώδυνη, ασφαλή και περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ «Nail Clear»

 • Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για μυκητιασικά νύχια

 • Oι αλλοιώσεις στα νύχια δεν είναι πάντα μυκητιάσεις, αφού υπάρχουν καταστάσεις που έχουν την ίδια κλινική εικόνα, όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, νόσος Darier, σύνδρομο Reiter, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα κά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει βέβαιη μικροβιολογική διάγνωση.

 • Πριν την διαδικασία διάνοιξης των μικρο οπών, κρίνεται απαραίτητη η λήψη φωτογραφίας των μυκητιασικών νυχιών, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για σύγκριση και αξιολόγηση προόδου της θεραπείας.

 • Kατά την διάνοιξη των μικρο οπών ενδεχομένως να υπάρξει ελαφρό τσίμπημα

 • Επισκέψεις ή αποστολή φωτογραφίας μέσω viper , ή στο www.facebook.com/IasmiPodology ανά  6-8 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας για αξιολόγηση της προόδου και εάν κριθεί απαραίτητο (καθώς το νύχι μεγαλώνει)  να γίνουν επιπλέον μικρο οπές.

 • Η θεραπεία της Ονυχομυκητίασης δεν είναι μια σύντομη διαδικασία – δεν υπάρχει γρήγορη λύση για μολύνσεις μυκητιασικών νυχιών-διότι τα νύχια και ιδιαίτερα των ποδιών αναπτύσσονται πολύ αργά (περίπου 1mm/μήνα).

 • Θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση για τον καθημερινό ψεκασμό των νυχιών έως την πλήρη θεραπεία, αλλά και για κάποιο μικρό διάστημα  για πρόληψη υποτροπής.

 • Δεν θα πρέπει να βάφονται τα νύχια κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Προσοχή

Οι πιθανότητες υποτροπής της ονυχομυκητίασης μετά από οποιαδήποτε επιτυχή θεραπεία είναι αρκετές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν απαλειφθεί κάποιοι επιβαρυντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της καθημερινής ζωής του ασθενούς. 

Κάθε προσπάθεια θεραπείας της μυκητίασης των νυχιών είναι άσκοπη, εάν παράλληλα δεν γίνει και απολύμανση – αποστείρωση των παπουτσιών. Οι σπόροι του μύκητα συνεχίζουν να υπάρχουν στα παπούτσια, δημιουργώντας επαναμόλυνση των νυχιών. Η υποτροπή είναι  μεγαλύτερη απο 25 % , καθιστώντας την όποια θεραπεία ανεπαρκή και αποτυχημένη.

Ενημερωθείτε για την καινοτομία της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης κατεστραμμένων νυχιών ( προσθετική νυχιών ) που εφαρμόζουμε.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo

 Ψωρίαση Νυχιών & Πελμάτων

ΨΩΡΙΑΣΗ

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση, που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί διαταράσσουν την λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και κυρίως των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων.

Η ψωρίαση στα νύχια (ψωριασική ονυχία)προσβάλλει συνήθως ασθενείς με ψωρίαση δέρματος, χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας. Η πάθηση της ψωρίασης εμφανίζεται συνήθως στα νύχια των χεριών και λιγότερο των ποδιών, ενώ οι ασθενείς με ψωρίαση στα νύχια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες .

Η διαταραχή αυτή μεταβάλλει την φυσική όψη των νυχιών, δημιουργεί πάχυνση και καλύπτει την επιφανειά τους με στίγματα και αυλακώσεις, που προσδίδουν όψη δακτυλήθρας.  Η ψωρίαση πολλές φορές συνυπάρχει και με παρωνυχία (κόκκινο δέρμα γύρω από τις άκρες των νυχιών, λόγω της φλεγμονής ). 

Στην περίπτωση της πελματιαίας ψωρίασης  παρατηρείται αύξηση της πάχυνσης του δέρματος στα πέλματα (υπερκεράτωση), η οποία ορισμένες φορές καταλήγει σε εμφάνιση ρωγμών με ελαφρά ερυθρά απόχρωση. Ακόμη, η πάχυνση της κεράτινης στιβάδας, συχνά οδηγεί στον σχηματισμό κάλων. Τα χαρακτηριστικά αυτά εξηγούν την σύγχυση της παθολογικής αυτής κατάστασης με τις μυκητιάσεις, το έκζεμα ή την σύφιλη. Γι΄αυτό σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται βιοψία του δέρματος ώστε να διαφοροδιαγνωσθεί απο άλλες ασθένειες.

Αντιμετώπιση ψωρίασης 

Η εξειδίκευση μας και τα μέσα που διαθέτουμε, μας  επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπλοκές της ψωρίασης των νυχιών και του δέρματος των ποδιών.

Για την ψωριασική ονυχία ακολουθείτε τοπική συντηρητική θεραπεία ίδια με αυτή της ονυχομυκητίασης, με συνεχή ψεκασμό αντισηπτικού υγρού για απόλυτη προστασία. Η φροντίδα είναι ανώδυνη και αναίμακτη με σωστό κόψιμο, ώστε τα νύχια να μην εισέρχονται στο δέρμα. Παράλληλα αντιμετωπίζεται η πάχυνση με μείωση της υπερκεράτωσης για καλύτερη ενυδάτωση, αισθητική και λειτουργικότητα. Άν τα νύχια έχουν αποχρωματιστεί, αποκολληθεί ή θρυμματίζονται θα πρέπει να καθαριστούν εντελώς και να απομακρυνθούν τα σαθρά τμήματα των νυχιών.

Στην περίπτωση ψωριασικής υπερκεράτωσης των πελμάτων ο ποδολόγος αναλαμβάνει την σωστή φροντίδα του δέρματος.  Αντιμετωπίζει τις υπερκερατώσεις  ή τυχόν ραγάδες, με ειδικές τεχνικές  αφαίρεσης του νεκρού δέρματος, για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών ενυδάτωσης, με σκοπό την ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση της συνολικής υγείας και αισθητικής του πέλματος αποφορτίζοντας τον ασθενή από τις επιπλοκές της πάθησης.

Προσοχή

Υπάρχει  κίνδυνος σύγχυσης της ψωρίασης με την ονυχομυκητίαση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μόνο η μυκητολογική εξέταση θα οδηγήσει σε μια ακριβή διάγνωση.

Ο τραυματισμός των νυχιών και η υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των νυχιών με ψωρίαση, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις δουλειές και στην επαφή με νερό.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τεχνητών νυχιών, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση  εγκλωβίζοντας κάποιον μικροοργανισμό (μύκητα, μικρόβιο) και ευνοώντας την ανάπτυξή του.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo

Μυκητίαση  Δέρματος Ποδιών

Σύνδρομο Αθλητικού Ποδιού

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Μια άκρως μεταδοτική, μυκητιασική και βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από διάφορα είδη μυκήτων, που ονομάζονται δερματόφυτα. Η λοίμωξη είναι γνωστή ως τριχοφυτίαση, επιδέρμωση, ή λειχήν των ποδιών. Τα συμπτώματα της ήπιας μορφής, είναι η απολέπιση του δέρματος, το κάψιμο και ο κνησμός. Της επώδυνης μορφής, είναι  το μαλακό υγρό δέρμα, οι φλεγμονές και οι φλύκταινες. Συνήθως συνοδεύεται απο έντονη όξινη οσμή υγρασίας και μούχλας  ( κακοσμία ) . Ξεκινά συνήθως ανάμεσα και κάτω απο τα δάκτυλα, στην καμάρα και στα  πέλματα. Άν παραμεληθεί, μπορεί να εξαπλωθεί στα νύχια με δυσάρεστες, επίπονες και μακροχρόνιες διαδικασίες θεραπείας.

Θεραπεία

Σκοπός της Θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της δερματικής μυκητίασης, η αποφυγή εξάπλωσης και η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ανάλογα με την μορφή και την έκταση της λοίμωξης, επιλέγουμε ανάλογο πρωτόκολλο θεραπείας με σχολαστική φροντίδα στο δέρμα, αλλά και στα νύχια. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουμε τυχόν μεταφορά και επιμόλυνση σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ( νύχια ή βουβωνική χώρα ) με αποτέλεσμα την επιλογή πιο επιθετικής και χρονοβόρας θεραπείας. Απαραίτητη η συνέχιση της αγωγής κατ΄οικον με εξειδικευμένα προιόντα, για σταδιακή ανακούφιση και μείωση των συμπτωμάτων.

Επικουρική Αγωγή Αθλητικού Ποδιού

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Συστήνουμε και εφαρμόζουμε Όζον για αντισηψία  και φλεγμονές του δέρματος. Το Όζον είναι φυσικό αντισηπτικό και επουλωτικό. Συμπληρώνει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, εξαλείφει ιούς, βακτήρια, παθογόνα, ενώ μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος.

* Video : ΣΥΝΔΡΟΜΟ  ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ  ΠΟΔΙΟΥ

Πελματιαία Υπερκερατωσική Δερματοφυτίαση     

   Πόδι  Μοκασίνι 

ΠΟΔΙ ΜΟΚΑΣΙΝΗ

Εμφανίζεται συνήθως στο πέλμα και τη φτέρνα του ποδιού  και προκαλεί φολιδωτά, ξηρά λέπια, σκλήρυνση της περιοχής, συμπυκνωμένο δέρμα, χρόνια ξηρότητα που εκτείνεται μέχρι τις πλευρές των ποδιών. Άν παραμεληθεί καλύπτει όλο το πέλμα και ο ασθενής φαίνεται σαν να φορά εφαρμοστά υποδήματα, γι αυτό η μορφή αυτή, χαρακτηρίζεται και ως « πόδι μοκασίνι ». Συνήθως εάν επιδεινωθεί, μπορεί να καταλήξει σε πλήρη εξέλκωση του πέλματος και δευτερογενώς σε βακτηριακή λοίμωξη ( ερυσίπελας ).

Θεραπεία

Η θεραπεία του Συνδρόμου του αθλητή, «πόδι μοκασίνι», εξαρτάται από τον τύπο, την έκταση και τη σοβαρότητα της μυκητιασικής λοίμωξης. Είναι δύσκολη, επειδή το δέρμα των πελμάτων είναι 2-3 φορές παχύτερο του υπολοίπου δέρματος. Στην περίπτωση αυτή, παρεμβαίνουμε με ειδικά σκευάσματα και μηχανικό καθαρισμό, ( ανώδυνα και αναίμακτα ) για την αφαίρεση της ( επιδέρμωσης ) υπερκεράτωσης, αποφορτίζοντας τα προβληματικά σημεία, επανακτώντας την φυσιολογική μορφή του δέρματος. Η διαδικασία αυτή, είναι αναπόσπαστο μέρος της σωστής αντιμετώπισης, γιατί η υπερκεράτωση, αυξάνει ακόμη περισσότερο το πάχος του δέρματος. Επιπλέον, εμποδίζει την εισχώρηση των τοπικών αντιμυκητιασικών στις στιβάδες του δέρματος, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Απαραίτητη η συνέχιση της αγωγής κατ΄οικον με εξειδικευμένα προιόντα, για καλύτερη επούλωση, ανάπλαση  και ενυδάτωση του δέρματος.

 Προσοχή

1. Πριν οποιαδήποτε επιλογή μυκητησιακής θεραπείας, νυχιών ή δέρματος πρέπει να προηγείται λήψη δείγματος ( ξύσμα του προσβεβλημένου σημείου ) για εργαστηριακό έλεγχο και καλλιέργεια. Σκοπός να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μοιάζουν με την μυκητίαση και έχουν παρόμοια κλινική εικόνα, όπως ψωρίαση, δερματίτιδα, ή έκζεμα και αποφυγή άσκοπης λήψης αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Όταν η διάγνωση γίνει και προσδιοριστούν τα αίτια, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

2. Σε περίπτωση μυκητίασης του δέρματος και των νυχιών, η απολύμανση των παπουτσιών είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας. Εάν τα παπούτσια δεν απολυμανθούν παράλληλα με την θεραπεία, κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε θεραπείας είναι άσκοπη.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo