PODIATRY LOGO

Ποδολογική Περίθαλψη

Τα πόδια μας καταπονούνται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς φέρουν το «βάρος» κάθε δραστηριότητάς μας και είναι ο καθρέπτης της υγείας μας . Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη και όχι πολυτέλεια η εξειδικευμένη και υπεύθυνη φροντίδα απο ποδολόγο συστηματικά και με συνέπεια. Αυτή η παραιατρική ειδικότητα προσφέρει την εγγύηση ότι εξειδικευμένα χέρια, με γνώσεις και ευαισθησία θα αντιμετωπίσουν σωστά τα προβλήματα των ποδιών σας. Αν λοιπόν, πιστεύετε ότι κάτι “ύποπτο” συμβαίνει στα άκρα σας, κλείστε ένα ραντεβού ακόμη και σήμερα.

Διαφορές Ποδιατρικής Φροντίδας  και Αισθητικού Πεντικιούρ

Το Ποδιατρικό ή θεραπευτικό πεντικιούρ, αναλαμβάνει μόνο Ποδολόγος ο οποίος έχει πιστοποιημένη εκπαίδευση με ανάλογο κύκλο σπουδών , εξειδίκευση στις παθήσεις των άκρων , δεξιότητες και παραιατρικές γνώσεις Ποδολογίας.(Επιστήμη που ασχολείται με τις παθήσεις των κάτω άκρων). Έχει την δυνατότητα μετά απο σωστή διάγνωση να προετοιμάζει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, με σκοπό, την αντιμετώπιση παθήσεων και επιπλοκών των ποδιών (ανώδυνα και αναίμακτα). Εξασφαλίζει την υγεία των ασθενών (με σύγχρονα συστήματα απολύμανσης) και τον πλήρη αποκλεισμό εφαρμογής νερού προς αποφυγή μεταδιδόμενων νοσημάτων ή επιμολύνσεων, όπως ηπατίτιδα, HIV, HPV, μύκητες, κλπ. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένους και πιστοποιημένους χώρους με ειδικό παραιατρικό εξοπλισμό και υποδομές, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρότυπα. Τέλος, η πιο σημαντική πτυχή αυτής της παραιατρικής υπηρεσίας είναι η επιστημονική προσέγγιση, η αναζήτηση της αιτίας των προβλημάτων και  η σωστή αντιμετώπιση για περιορισμό των επιπλοκών.

Το Αισθητικό ή απλό πεντικιούρ γίνεται απο τεχνήτριες νυχιών, με ή χωρίς τίτλο σπουδών ή ακόμη με κάποιες ώρες σεμιναρίων, ενδεχομένως και χωρίς κρατική πιστοποίηση ή άτομα που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση. Έχουν δικαίωμα να ασχολούνται μόνο με την καλλωπιστική φροντίδα των ποδιών, που μπορεί να βελτιώσει την αισθητική, αλλά δεν μπορούν να επέμβουν επιπλέον και να «θεραπεύσουν» νύχια ή δέρμα που πλήττονται περισσότερο και χρειάζονται εντατική, σχολαστική και εξειδικευμένη φροντίδα – θεραπεία. Το κυριότερο είναι, ότι δεν σταθμίζουν τους κινδύνους και τις συνέπειες για την υγεία των πελατών. Αυτό σημαίνει ότι, δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την υγεία των ποδιών μας  σε οποιονδήποτε δηλώνει γνώστης, αλλά σε πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας ” ΠΟΔΟΛΟΓΟΥΣ ” με ανάλογο κύκλο σπουδών και πρακτική εμπειρία, που πραγματικά γνωρίζουν το αντικείμενο τους και προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις.

 Φροντίδα Ενυδάτωσης

Η ενυδάτωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση των ποδιών. Δέρμα ενυδατωμένο σημαίνει δέρμα υγιές, ελαστικό, απαλό. Αντίθετα, δέρμα με διαταραγμένη τη φυσική ισορροπία σε λιπίδια και υγρασία, σημαίνει ξηρότητα, απώλεια ελαστικότητας και στη συνέχεια εμφάνιση σκληρύνσεων και ραγάδων. Διατηρείτε λοιπόν το δέρμα των ποδιών ενυδατωμένο, χρησιμοποιώντας καθημερινά ειδικά προιόντα με αναπλαστικά συστατικά και ουρία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πέλμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εντατική φροντίδα, όχι όμως ανάμεσα στα δάκτυλα.

Ποδόλουτρα – Ευεργετική Απόλαυση

Τα ποδόλουτρα είναι ένα δώρο για τα κουρασμένα σας πόδια, αφού έχουν χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Τα συστατικά που συνθέτουν τα προιόντα ποδολογίας για ποδόλουτρα και η θερμοκρασία στην οποία χρησιμοποιούνται, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για όλο το σώμα. Ενεργοποιούν τα κουρασμένα πόδια, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζουν από πονοκεφάλους και κόπωση, γιατί τα φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων αιθέριων ελαίων που περιέχουν πλημμυρίζουν τις αισθήσεις και προσφέρουν μια ευχάριστη αίσθηση χαλάρωσης και ανακούφισης.

Ιδανικά για αποσμητική προστασία !

Καταπόνηση και Φροντίδα των ποδιών

Οι αθλητές αποτελούν μια ειδική κατηγορία στη φροντίδα των κάτω άκρων, λόγω των αυξημένων πίεσων που ασκούνται στα άκρα τους κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι μια από τις πιο διαδεδομένες μυκητισιακές λοιμώξεις των άκρων ονομάζεται « πόδι του αθλητή »… Επιπλέον η πίεση που δέχονται τα πόδια κατά τη διάρκεια της άθλησης, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στα δάκτυλα, όσο και στο πέλμα. Γι’ αυτή την ομάδα ανθρώπων, υπάρχουν ενδεδειγμένα βήματα φροντίδας,   ( Ποδολογική περίθαλψη, αντιμυκητισιακά προιόντα και ορθοτικά βοηθήματα ), ώστε τα άκρα να «χαίρουν άκρας υγείας» !

 Ηλικία και Ανάγκες Φροντίδας των ποδιών

Σε νεαρές ηλικίες είναι καλό να προσέχετε την καταπόνηση που μπορεί να προκαλέσουν στα πόδια σας οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες ή η παραμόρφωση από ψηλές – μυτερές γόβες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, ότι η υγεία των ποδιών σχετίζεται άμεσα με την επιβάρυνση των μυών, αλλά και των προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος που συχνά εμφανίζεται μετά τη μέση ηλικία. Γι’ αυτό και είναι ακόμη πιο απαραίτητη η εξειδικευμένη φροντίδα και η συστηματική χρήση κατάλληλων προιόντων, συνδυασμός που θα εξασφαλίσει την καλή υγεία των άκρων σας.

Επιλογή Αξιόπιστου χώρου φροντίδας των ποδιών

Επιλέξτε ένα αξιόπιστο χώρο με προσωπικό που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και άδεια άσκησης επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας έτσι, σωστή και αναίμακτη φροντίδα. Βεβαιωθείτε οτι εφαρμόζονται οι κανόνες του υπουργείου υγείας στην αποστείρωση των εργαλείων και εξοπλισμού. Mεγάλο ποσοστό της μετάδοσης των μυκητιάσεων και των λοιμώξεων (HIV, HΠΑΤΙΤΙΔΑ Β-C, HPV) οφείλεται στις πρακτικές και περιφερόμενες Πεντικιουρίστες, ή σε κομμωτήρια που παρανόμως παρέχουν υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, με προσωπικό χωρίς ή ενοικιαζόμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος και γνώσεις που περιορίζονται σε λίγες ώρες σεμιναρίων. Οι “επαγγελματίες” αυτοί, λόγω έλλειψης επαρκούς γνώσης και ευαισθησίας δεν ακολουθούν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής. Ακόμη, οι χώροι αυτοί δεν διαθέτουν ανάλογο εξοπλισμό για σωστή απολύμανση και αποστείρωση των εργαλείων, καθ΄ οτι η άδεια λειτουργίας τους δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. 

Μην επιλέγετε την δήθεν οικονομική λύση, γιατί η υγεία… είναι ανεκτίμητη.

Διαβητικοί και Παράγοντες Κινδύνου

  • Έλεγχος σακχάρου : Αυτός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για κάθε επιπλοκή του διαβήτη. Κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμισμένα χαμηλά, είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της υγείας των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων.

  • Υπέρβαροι: Η αύξηση στο βάρος του σώματος, μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο διαβητικής νευροπάθειας. Γι΄αυτό οι διαβητικοί ασθενείς, θα πρέπει να διατηρούν την αναλογία του βάρους σε σχέση με το ύψος.

  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες, στενεύει και σκληραίνει τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα πόδια. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την διαδικασία επούλωσης κάποιας βλάβης και είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για λοιμώξεις και ακρωτηριασμούς.

  • Υποδήματα: Τα ακατάλληλα παπούτσια είναι μια κοινή αιτία προβλήματων στα πόδια των διαβητικών. Αν ο ασθενής έχει κόκκινες κηλίδες, επώδυνα σημεία, φουσκάλες, κάλους, ή συνεχή πόνο, που σχετίζεται με τα παπούτσια, πρέπει να τα αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατόν, με άλλα  από μαλακό δέρμα που να μην είναι σφικτά. Επίσης αν ο ασθενής έχει κοινές ανωμαλίες στο πόδι, όπως πλατυποδία, κάλους ή σφυροδακτυλία, τα ένθετα ορθοτικά βοηθήματα στα παπούτσια είναι απαραίτητα.

  • Αυξημένη ή μειωμένη εφίδρωση : Όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λειτουργούν κανονικά, το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σωστά. Μια μειωμένη ή πλήρη έλλειψη του ιδρώτα (ανιδρωσία) μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση.

  • Λοιμώξεις : Το πόδι του αθλητή, είναι μια μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος των ποδιών, που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις και πρέπει να αντιμετωπισθεί αμέσως. Η εισχώρηση και άλλες παθήσεις των νυχιών, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται αμέσως από έναν ειδικό.

  • Απώλεια της αίσθησης: Είναι επιπλοκή που προκαλείται από τη «διαβητική νευροπάθεια» και προσβάλλει τα νεύρα. Επιφέρει μούδιασμα με απώλεια της αίσθησης, μυρμήγκιασμα, πόνο και μείωση της δύναμης στα μέρη του σώματος, που έχουν επηρεαστεί από το νεύρο που πάσχει.

  • Charcot άρθρωση: Είναι η νευρο-αρθροπάθεια που συνοδεύεται απο οξεία φλεγμονή και εκφυλισμό των αρθρώσεων, που έχει σαν συνέπεια την παραμόρφωση οστών. Συνήθως παρουσιάζεται ως ένα ζεστό οίδημα στο πόδι και μετά από μικροτραυματισμούς. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προωθήσει θετικά τη θεραπεία και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης.

  • Ξηροδερμία: Η ξηρότητα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, όπως απολέπιση, ξεφλουδίσμα και σκασίματα. Έτσι αρχίζει ο κίνδυνος του έλκους και της μόλυνσης. Εάν υπάρχει μια τέτοια διάγνωση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αντιμετωπιστεί απο ποδολόγο.

  • Ανεπαρκής αιμάτωση: Εάν οι ιστοί δεν οξυγονώνονται, δημιουργείται νέκρωση του ιστού (γάγγραινα). Η Γάγγραινα είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική κατάσταση για την ζωή. Άλλα δυνητικά σοβαρά προβλήματα που μπορούν να αναπτυχθούν, είναι η κυτταρίτης (λοίμωξη του δέρματος και των υποδορίων ιστών μετά απο μια τραυματική ρήξη του δέρματος), οστεομυελίτιδα  (λοίμωξη του οστού),  σηψαιμία  (εξάπλωση της μόλυνσης στο αίμα).

Συμβουλές για Διαβητικούς

Μην Ξεχνάτε

Προτιμάτε τις άσπρες βαμβακερές κάλτσες, χωρίς ραφές. Στο άσπρο χρώμα γίνετε εύκολα ο εντοπισμός προβλημάτων όπως λεκέδες απο αίμα.

Κατάλληλα Παπούτσια

Το σωστό νούμερο των παπουτσιών αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της υγείας των ποδιών. Προσαρμόστε το παπούτσι στο πόδι και όχι το πόδι στο παπούτσι. Επιλέξτε δερμάτινα άνετα, μαλακά παπούτσια που θα ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα του ποδιού σας, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία. Φροντίστε να μην φοράτε καθημερινά το ίδιο ζευγάρι παπούτσια. Έτσι περιορίζεται η άσκηση πιέσεων στα ίδια σημεία των ποδιών. Μην αφήνετε λοιπόν τη μόδα να κυριαρχεί σε βάρος σας.  Μόδα είναι……….. η υγεία των ποδιών.

Τα πόδια αλλάζουν σχήμα, κυρίως με την αύξηση του σωματικού βάρους , την ηλικία ή την εγκυμοσύνη, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να ελέγχετε το νούμερο των παπουτσιών σας, από καιρού εις καιρόν.

Η φροντίδα των ποδιών δεν είναι πολυτέλεια ……….. είναι υγεία !