Τραυματισμοί Νυχιών – Υπονύχιο αιμάτωμα

Οι τραυματισμοί των νυχιών και ιδιαίτερα των ποδιών, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής, αλλά και της αθλητικής δραστηριότητας.

Η πρόληψη των τραυματισμών αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισής τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι, κατά την διάρκεια της εργασίας, της αθλητικής μας δραστηριότητας ή της καθημερινότητας, δεν θα προκληθεί ένας τραυματισμός.Τα χέρια και τα πόδια είναι πολύ πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς από τα άλλα μέλη του σώματος.

Ένα βίαιο ή απρόσεκτο χτύπημα στο νύχι του ποδιού ή του χεριού μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος μεταξύ του κεράτινου δίσκου του νυχιού και της μήτρας του.

Ακόμη είναι συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός των νυχιών και δημιουργία αιματώματος απο στενά και ακατάλληλα υποδήματα.

Υπονύχιο αιμάτωμα και διάτρηση νυχιού

Το αιμάτωμα αυτό δημιουργείται από αιμορραγία που προκαλείται, απο την θραύση τριχοειδών αγγείων της μήτρας του νυχιού, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να εκτονωθεί το συσσωρευμένο αίμα και πιέζει την μήτρα του νυχιού. 

Αν το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στο μαυρισμένο νύχι και δεν υπάρχει κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγας, τότε χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με παροχέτευση του συσσωρευθέντος αίματος, την πρώτη έως την δεύτερη μέρα, απο γιατρό ή πάροχο υγείας με διάτρηση του νυχιού, μια ανώδυνη διαδικασία που θα επιφέρει εκτόνωση της πίεσης και άμεση ανακούφιση, διαφορετικά η πίεση θα οδηγήσει σε αποκόλληση και απώλεια του νυχιού.  Επειδή το υπονύχιο αιμάτωμα εκτός απο επώδυνο, μπορεί να δημιουργήσει και πιθανές επιπλοκές, όπου σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και τις οδηγίες του γιατρού.

Υπάρχουν όμως και σοβαρά περιστατικά, όπου κρίνεται αναγκαία η ολική αφαίρεση του νυχιού. Η αφαίρεση του νυχιού και μόνο,  δεν είναι εγγύηση για την επανέκφυση νέου υγιούς νυχιού. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που λόγω τραυματισμού της μήτρας, το νέο νύχι αναπτύσσεται δύσμορφο.

 Δυσμορφίες νυχιών μετά απο τραυματισμό και ολική αφαίρεση

Μετά την επούλωση του τραύματος της περιοχής, θα πρέπει να υπάρχει επιμελής φροντίδα και λήψη μέτρων προστασίας της κλίνης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες δυσμορφίας ή μυκητιασικές μολύνσεις , λόγω έκθεσης σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Μυκητιασική μόλυνση νυχιών

Τραυματισμοί Νυχιών και Ανάπτυξη

Σε κάθε περίπτωση τα τραυματισμένα νύχια  δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, χρειάζονται σωστή φροντίδα για την ομαλή και υγιή αναπτυξή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός απο δυσμορφίες και μολύνσεις, τα τραυματισμένα νύχια παρουσιάζουν ανεπαρκή  ανάπτυξη. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η κατάσταση της υγείας (λήψη φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές, χρόνιες παθήσεις) την εποχή και τις δραστηριότητες του ατόμου.

H πλήρη ανάπτυξη ενός νυχιού του μεγάλου δακτύλου διαρκεί περίπου 9-18 μήνες και ενός νυχιού μικρού δακτύλου 6 έως 12 μήνες. Για την πλήρη ανάπτυξη ενός νυχιού , θα πρέπει να γίνουν κάποια προληπτικά βήματα με σκευάσματα και τοπική φροντίδα που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναδόμηση και πλήρη επανεκτασή τους.

Tραυματισμός νυχιών με ανεπαρκή ανάπτυξη

Αντιμετώπιση

1. Περιστατικά με υπονύχιο αιμάτωμα τα αντιμετωπίζουμε με ανώδυνη διάτρηση των νυχιών και παροχέτευση του συσσωρευθέντος αίματος .

2. Σε περιστατικά με επιμήκη αυλακωτή ρωγμή ή απόσπαση τμήματος του νυχιού τα αντιμετωπίζουμε με προσθετική ή επικάλυψη ( Ποδιατρικό υλικό συμβατό του δέρματος και των νυχιών ) για προστασία απο μολύνσεις έως την πλήρη ανάπτυξη του νυχιού.

3. Φροντίδα και καθοδήγηση για προστασία απο πιθανές μυκητιασικές ή άλλες μολύνσεις.

4. Επίσης καθοδήγηση ώστε μετά τον τραυματισμό το νύχι να αποκτήσει φυσιολογική επανέκταση και να επανέλθει.

Προσοχή

Σε περίπτωση τραυματισμού των νυχιών  η επικάλυψη ή η προσθετική  που εφαρμόζουμε, δεν θα πρέπει να συγχέεται με άλλες πρακτικές που εφαρμόζουν αμφιβόλου καταλληλότητας για την υγεία των ποδιών Διαδικασίες και υλικά όπως :

1. Με NAIL TIPS, τα οποία τοποθετούνται με κυανο ακρυλική κόλλα απο τεχνήτριες νυχιών , (χωρίς την φροντίδα του πάσχοντος νυχιού) με κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων (δερματίτιδα) λόγω της κόλλας και του πλαστικού υλικού των TIPS. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητών ή βακτηρίων (μούχλα) απο την εισχώρηση και παγίδευση της υγρασίας κάτω απο το τεχνητό νύχι απο κακή πρόσφυση , εξαιτίας της εφίδρωσης των ποδιών . Επίσης η ακαμψία του υλικού των NAIL TIPS, σε συνδυασμό με κλειστά παπούτσια μπορεί να δημιουργήσουν τραυματικές βλάβες στην κοίτη  ή την μήτρα των νυχιών.

2. Mε επικάλυψη GEL ή ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ που χρησιμοποιούνται για νύχια των χεριών (χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα του πάσχοντος νυχιού). Τα υλικά αυτά, δεν περιέχουν αντιμυκητιασικά συστατικά, είναι εξίσου άκαμπτα και ακατάλληλα για τα νύχια των ποδιών, με κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης (δερματίτιδα) στα συστατικά του GEL ή του ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ υλικού, λόγω της χημικής τους σύστασης (φορμαλδεύδη & φθαλικοί εστέρες), αλλά και με κίνδυνο ανάπτυξης μυκητών ή βακτηρίων.

(Μούχλα = Pseudomonas aeruginosa = βακτήριο -gram ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά). 

3. H χρήση των προιόντων αυτών (GEL ή ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ) συνεπάγεται μειωμένη μεταφορά οξυγόνου και ατροφία των νυχιών.

4. Οι κίνδυνοι μόλυνσης απο βακτήρια είναι επίσης αυξημένοι όταν :

α. χρησιμοποιούνται εργαλεία μεταξύ των ασθενών, που δεν έχουν απολυμανθεί ή αποστειρωθεί  πριν από την χρήση τους.

β. δεν έχει γίνει η απαιτούμενη απολύμανση στην περιοχή  εφαρμογής (κοίτη νυχιού).

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ