Τραυματισμοί Νυχιών – Υπονύχιο αιμάτωμα

Οι τραυματισμοί των νυχιών και ιδιαίτερα των ποδιών, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής, αλλά και της αθλητικής δραστηριότητας.

Η πρόληψη των τραυματισμών αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισής τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι, κατά την διάρκεια της εργασίας, της αθλητικής μας δραστηριότητας ή της καθημερινότητας, δεν θα προκληθεί ένας τραυματισμός.Τα χέρια και τα πόδια είναι πολύ πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς από τα άλλα μέλη του σώματος.

Ένα βίαιο ή απρόσεκτο χτύπημα στο νύχι του ποδιού ή του χεριού μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος μεταξύ του κεράτινου δίσκου του νυχιού και της μήτρας του.

Ακόμη είναι συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός των νυχιών και δημιουργία αιματώματος απο στενά και ακατάλληλα υποδήματα.

Υπονύχιο αιμάτωμα και διάτρηση νυχιού

Το αιμάτωμα αυτό δημιουργείται από αιμορραγία που προκαλείται, απο την θραύση τριχοειδών αγγείων της μήτρας του νυχιού, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να εκτονωθεί το συσσωρευμένο αίμα και πιέζει την μήτρα του νυχιού. 

Αν το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στο μαυρισμένο νύχι και δεν υπάρχει κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγας, τότε χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με παροχέτευση του συσσωρευθέντος αίματος, την πρώτη έως την δεύτερη μέρα, απο γιατρό ή πάροχο υγείας με διάτρηση του νυχιού, μια ανώδυνη διαδικασία που θα επιφέρει εκτόνωση της πίεσης και άμεση ανακούφιση, διαφορετικά η πίεση θα οδηγήσει σε αποκόλληση και απώλεια του νυχιού.  Επειδή το υπονύχιο αιμάτωμα εκτός απο επώδυνο, μπορεί να δημιουργήσει και πιθανές επιπλοκές, όπου σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και τις οδηγίες του γιατρού.

Υπάρχουν σοβαρά περιστατικά, όπου κρίνεται αναγκαία η ολική αφαίρεση του νυχιού. Η αφαίρεση του νυχιού και μόνο,  δεν είναι εγγύηση για την επανέκφυση νέου υγιούς νυχιού. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που λόγω τραυματισμού της μήτρας, το νέο νύχι αναπτύσσεται δύσμορφο.

 Δυσμορφίες νυχιών μετά απο τραυματισμό και ολική αφαίρεση

Μετά την επούλωση του τραύματος της περιοχής, θα πρέπει να υπάρχει επιμελής φροντίδα και λήψη μέτρων προστασίας της κοίτης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες δυσμορφίας ή μυκητιασικές μολύνσεις , λόγω έκθεσης σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Μυκητιασική μόλυνση νυχιών

Σε κάθε περίπτωση τα τραυματισμένα νύχια  δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, χρειάζονται σωστή φροντίδα για την ομαλή και υγιή αναπτυξή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός απο δυσμορφίες και μολύνσεις, τα τραυματισμένα νύχια παρουσιάζουν προβλήματα πλήρους ανάπτυξης.

Tραυματισμός νυχιών με πρόβλημα πλήρους ανάπτυξης

Αντιμετώπιση

Περιστατικά τραυματισμού των νυχιών,  τα αντιμετωπίζουμε:

1. Με ανώδυνη διάτρηση των νυχιών και παροχέτευση του συσσωρευθέντος αίματος σε περίπτωση υπονύχιου αιματώματος.

2. Με προσθετική ή επικάλυψη ( Ποδιατρικό υλικό συμβατό του δέρματος και των νυχιών ) για προστασία απο μολύνσεις έως την πλήρη ανάπτυξη του νυχιού.

3. Φροντίδα και καθοδήγηση για προστασία απο πιθανές μυκητιασικές ή άλλες μολύνσεις.

4. Επίσης καθοδήγηση και βοήθεια για  την σωστή ανάπτυξη των νυχιών μετά τον τραυματισμό .