Ψωρίαση Νυχιών & Πελμάτων


ΨΩΡΙΑΣΗ

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση, που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί διαταράσσουν την λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και κυρίως των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων.

Η διαταραχή αυτή μεταβάλλει την φυσική όψη των νυχιών, δημιουργεί πάχυνση και καλύπτει την επιφανειά τους με στίγματα και αυλακώσεις, που προσδίδουν όψη δακτυλήθρας.  Η ψωρίαση πολλές φορές συνυπάρχει και με παρωνυχία (κόκκινο δέρμα γύρω από τις άκρες των νυχιών, λόγω της φλεγμονής ). 

Η ψωρίαση στα νύχια (ψωριασική ονυχία)προσβάλλει συνήθως ασθενείς με ψωρίαση δέρματος, χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας. Η πάθηση της ψωρίασης εμφανίζεται συνήθως στα νύχια των χεριών και λιγότερο των ποδιών, ενώ οι ασθενείς με ψωρίαση στα νύχια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες .

Στην περίπτωση της πελματιαίας ψωρίασης  παρατηρείται αύξηση της πάχυνσης του δέρματος στα πέλματα (υπερκεράτωση), η οποία ορισμένες φορές καταλήγει σε εμφάνιση ρωγμών με ελαφρά ερυθρά απόχρωση. Ακόμη, η πάχυνση της κεράτινης στιβάδας, συχνά οδηγεί στον σχηματισμό κάλων. Τα χαρακτηριστικά αυτά εξηγούν την σύγχυση της παθολογικής αυτής κατάστασης με τις μυκητιάσεις, το έκζεμα ή την σύφιλη. Γι΄αυτό σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται βιοψία του δέρματος ώστε να διαφοροδιαγνωσθεί απο άλλες ασθένειες.

Αντιμετώπιση ψωρίασης 

Η εξειδίκευση μας και τα μέσα που διαθέτουμε, μας  επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπλοκές της ψωρίασης των νυχιών και του δέρματος των ποδιών.

Για την ψωριασική ονυχία ακολουθείτε τοπική συντηρητική θεραπεία ίδια με αυτή της ονυχομυκητίασης, με συνεχή ψεκασμό αντισηπτικού υγρού για απόλυτη προστασία. Η φροντίδα είναι ανώδυνη και αναίμακτη με σωστό κόψιμο, ώστε τα νύχια να μην εισέρχονται στο δέρμα. Παράλληλα αντιμετωπίζεται η πάχυνση με μείωση της υπερκεράτωσης για καλύτερη ενυδάτωση, αισθητική και λειτουργικότητα. Άν τα νύχια έχουν αποχρωματιστεί, αποκολληθεί ή θρυμματίζονται θα πρέπει να καθαριστούν εντελώς και να απομακρυνθούν τα σαθρά τμήματα των νυχιών.

Στην περίπτωση ψωριασικής υπερκεράτωσης των πελμάτων ο ποδολόγος αναλαμβάνει την σωστή φροντίδα του δέρματος.  Αντιμετωπίζει τις υπερκερατώσεις  ή τυχόν ραγάδες, με ειδικές τεχνικές  αφαίρεσης του νεκρού δέρματος, για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών ενυδάτωσης, με σκοπό την ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση της συνολικής υγείας και αισθητικής του πέλματος αποφορτίζοντας τον ασθενή από τις επιπλοκές της πάθησης.

Προσοχή

Υπάρχει  κίνδυνος σύγχυσης της ψωρίασης με την ονυχομυκητίαση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μόνο η μυκητολογική εξέταση θα οδηγήσει σε μια ακριβή διάγνωση.

Ο τραυματισμός των νυχιών και η υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των νυχιών με ψωρίαση, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις δουλειές και στην επαφή με νερό.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τεχνητών νυχιών, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση  εγκλωβίζοντας κάποιον μικροοργανισμό (μύκητα, μικρόβιο) και ευνοώντας την ανάπτυξή του.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo