Σύνδρομο Διαβητικού  Ποδιού 

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση που συχνά δημιουργεί επιπλοκές στα πόδια, όπως  αγγειοπάθεια  και νευροπάθεια, κατατάσσοντας τους ασθενείς σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Συχνά οι μυκητιάσεις,  η ξηροδερμία, οι σκληρύνσεις στα πέλματα και οι κάλοι, που δημιουργούνται εάν παραμεληθούν, μπορεί να μετατραπούν σε εστία μολύνσεων και να καταλήξουν σύντομα σε έλκος που δύσκολα αντιμετωπίζεται, λόγω της κακής αιμάτωσης και του χαμηλού ανοσοποιητικού. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάνουν τα Βακτήρια και τους μύκητες να αναπτύσσονται ευκολότερα, επιμολύνοντας τα έλκη.  Πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν βαθύτερες λοιμώξεις του δέρματος και των οστών (οστεομυελίτιδα). Ο Ποδολόγος βοηθά σημαντικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της πάθησης.

Οι Επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στα αγγεία και τα νεύρα των ποδιών είναι:

1. Διαβητική  Αγγειοπάθεια

Ο διαβήτης επιφέρει σκλήρυνση στις αρτηρίες και τα αγγεία, με αποτέλεσμα την φτωχή αιμάτωση που αποδυναμώνει το δέρμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ελκών και στην δυσκολία επούλωσης των πληγών. Η ύπαρξη μόλυνσης, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οδηγεί σε νέκρωση και αποσύνθεση του ιστού ( γάγγραινα ).

2. Διαβητική Νευροπάθεια

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, τα κινητικά και αισθητικά νεύρα παρουσιάζουν αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα την ελάττωση της αίσθησης του πόνου, της θερμοκρασίας και της πίεσης (απώλεια αισθητικότητας). Οι αλλοιώσεις αυτές προκαλούνται σταδιακά και απαιτείται τακτικός προληπτικός έλεγχος,  ώστε να υπάρξει ιατρική αντιμετώπιση και αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Εάν διαπιστώσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στα πόδια σας, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό, ή τον ποδολόγο για υπεύθυνη ενημέρωση ή εξειδικευμένη φροντίδα των ποδιών σας.

Φροντίδα Διαβητικού Ποδιού

Η φροντίδα Διαβητικού Ποδιού για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να προγραμματίζεται τακτικά και με συνέπεια, για συνεχή αξιολόγηση, αποφυγή επιπλοκών και αντιμετώπιση προβλημάτων. Η συγκεκριμένη φροντίδα, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και  εμπειρία, γίνεται από  Ποδολόγο (ανώδυνα και αναίμακτα) με προχωρημένες τεχνικές και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Περιλαμβάνει, ποδιατρική εξέταση, αξιολόγηση προβλημάτων ή επιπλοκών της νόσου, έλεγχο Νευροπάθειας με ειδικά όργανα, σωστό και χωρίς τραυματισμούς κόψιμο  νυχιών, αντιμετώπιση  ξηροδερμίας   και ενυδάτωση.

Προβλήματα  &  Επιπλοκές

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ -ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα και λοιμώξεις στα πόδια, λόγω νευροπάθειας, χαμηλού ανοσοποιητικού και κακής κυκλοφορία του αίματος όπως :

  • Κάλοι- Σκληρύνσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από ανώμαλη ευθυγράμμιση των ποδιών ή μη φυσιολογικό βάδισμα.

  • Μυκητιάση των νυχιών, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ως υπερπάχυνση, αποχρωματισμό και μερικές φορές θρυμματισμό ή αποκόλληση.

  • Δερματοφυτίαση ( πόδι αθλητή ), μία άκρως μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος των ποδιών, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως.

  • Υπερκερατωσική δερματοφυτίαση ( Επιδέρμωση ή Πόδι μοκασίνη ) μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος των ποδιών, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται αμέσως απο ειδικό.

  • Παραμορφώσεις δακτύλων ( λυγισμένα δάχτυλα ) που οφείλονται σε αδυναμία των μυών.

  • Ξηροδερμία που οδηγεί σε απώλεια ελαστικότητας και σκάσιμο του δέρματος  ( ραγάδες ) στην περιοχή της φτέρνας ή στα μετατάρσια, λόγω αυξημένης πίεσης απο το βάρος του σώματος. Η διαδικασία που συμβάλλει στην επούλωση τους είναι δύσκολη, λόγω της κακής ελαττωματικής διαχείρησης του οργανισμού με ανεπτυγμένο σάκχαρο. Αποτέλεσμα να καταλήγουν σε λοιμώξεις, έλκοι, ισχαιμία των ιστών ή με την εμπλοκή αερόβιων και αναερόβιων παθογόνων μικροβίων σε οστεομυελίτιδα.

Σε περιπτώσεις διάγνωσης των πιο πάνω επιπλοκών νυχιών και δέρματος, συνιστούμε επιπλέον Ολοκληρωμένη Ποδολογική Φροντίδα, έτσι ώστε τα προβλήματα να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται.

Προβλήματα  &  Επιπλοκές

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΠΟΔΙ

 Ποδιατρική Εξέταση Ρουτίνας

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης διαβητικού ποδιού , ελέγχουμε την σωστή αιμάτωση, τυχόν δερματικές, ονυχικές, οστεικές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις, στο πόδι, ψηλάφηση των παλμών, αλλά και τυχόν νευροπάθεια. Η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μείωση ή απουσία αντανακλαστικών, μειωμένη ικανότητα αντίληψης στην πίεση, ή στο τσίμπημα και τυχόν αλλαγές στη θερμοκρασία. Μετά την κλινική εικόνα και τον έλεγχο της Νευροπάθειας, ο ασθενής βάση των αποτελεσμάτων της εξέτασης, ταξινομείται και κατατάσεται σε ανάλογη κατηγορία κινδύνου, ώστε να έχει την ανάλογη Ποδολογική φροντίδα και γραπτές οδηγίες ενημέρωσης της παθησής του.

Διαβάθμιση κινδύνου:

1. Χαμηλού Κινδύνου: δεν υπάρχουν ενδείξεις περιφερικής αρτηριακής νόσου και άλλοι παράγοντες κινδύνου ( φυσιολογική αισθητικότητα, ψηλαφητοί σφυγμοί, σωστή αντίληψη ζεστού και ψυχρού ).

2. Μέτριου Κινδύνου: υπάρχει μόνο ένας παράγων κινδύνου ( απώλεια των αισθήσεων, ή απουσία σφυγμών ή σημεία περιφερικής αρτηριακής νόσου, χωρίς δημιουργία κάλων – σκληρύνσεων ή ραγάδων δέρματος  ή παραμορφώσεις).

3. Υψηλού Κινδύνου: συνδυασμός με περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, πχ απώλεια των αισθήσεων ( νευροπάθεια ), σημεία περιφερικής αρτηριακής νόσου με σκληρύνσεις, παραμορφώσεις από ισχαιμία, ή ιστορικό εξέλκωσης ή ακρωτηριασμού.

4. Ενεργού Κινδύνου: παρουσία ενεργού έλκους, εξάπλωση μόλυνσης, κρίσιμη ισχαιμία, γάγγραινα ή ανεξήγητα ζεστά, κόκκινα, πρησμένα πόδια, με ή χωρίς την παρουσία πόνου.

 Έλεγχος Νευροπάθειας

ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

Η νευροπάθεια ή Νευροπαθητικό Πόδι, είναι μια κλασική επιπλοκή, που εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με φτωχό διαβητικό έλεγχο και συνήθως δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους διαβητικούς.  Για την παρότρυνση παρακολούθησης της πάθησης των ασθενών μας, σε κάθε φροντίδα ρουτίνας διαβητικού ποδιού, έχουμε εντάξει την εξέταση ( νευροπάθειας ) των ποδιών με ειδικά όργανα.

Tip Therm

Ειδικό όργανο που βοηθά  στην εκτίμηση της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ ζεστού και ψυχρού στο διαβητικό πόδι.

 Monofilament ( Μονο ινίδιο )

Ειδικό όργανο με πολύ λεπτό εύκαμπτο νήμα που χρησιμοποιείται για να καθορίσει άν ο διαβητικός αισθάνεται την πίεση ( Υπαισθησία – Αισθητικότητα ) σε συγκεκριμένες περιοχές του πέλματος.

Επικουρική Αγωγή Διαβητικού Ποδιού

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ  ΠΟΔΙΟΥ

Συστήνουμε και εφαρμόζουμε μια τεχνική «επαναστατικής αντιμετώπισης» των φλεγμονών  και επιφανειακών τραυμάτων που δεν επουλώνονται εύκολα, με εφαρμογή Όζοντος. Το Όζον είναι φυσικό αντισηπτικό , επουλωτικό, αυξάνει την αιμάτωση, ενώ μειώνει τους ερεθισμούς του δέρματος. Απαραίτητη αγωγή πρόληψης των διαβητικών άκρων, απο βακτήρια και παθογόνα, λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού και ευαισθησίας.

 Πρόληψη

Εάν έχει διαγνωστεί σακχαρώδης διαβήτης , είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχεται με ιδιαίτερη προσοχή η κατάσταση των ποδιών. Ο σακχαρώδης διαβήτης ενέχει ουσιαστικούς κινδύνους με  σημαντικά ιατρικά προβλήματα και επιπλοκές. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την έγκαιρη αναγνώριση πρώιμων συμπτωμάτων και πιθανών επιπλοκών. Η γνώση, η συστηματική και επιμελημένη υγιεινή, ο καθημερινός έλεγχος , η ρύθμιση του διαβήτη και οι απαραίτητες τακτικές φροντίδες ενός Ποδολόγου για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, είναι τα πιο σημαντικά βήματα για την πρόληψη και  αποφυγή επιπλοκών, όπως λοιμώξεις, έλκη και ακρωτηριασμοί.

Απαγορεύεται

Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν την πρακτική θεραπευτική με χρήση καυστικών υγρών ή επιθεμάτων για κάλους, ή τη χρήση ξυραφιών για την αφαίρεση των υπερκερατώσεων, λόγω της επικινδυνότητας δημιουργίας χημικών εγκαυμάτων, τραυματισμού και μολύνσεων. Επίσης δεν πρέπει να απευθύνονται, για την φροντίδα των ποδιών τους σε άσχετους με την πάθηση (πρακτικές & πεντικιουρίστες), γιατί δεν είναι ευαισθητοποιημένοι και καταρτισμένοι, με αποτέλεσμα να προκαλούν τραυματισμούς και μυκητιάσεις, λόγω έλλειψης ιδιαίτερης γνώσης και μη σωστής απολύμανσης – αποστείρωσης των εργαλείων.Τα προβλήματα του διαβητικού ποδιού, πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο από ειδικούς Ποδολόγους για την ασφαλή αντιμετώπισή τους, οι οποίοι έχουν παραιατρικές γνώσεις, επιδεξιότητες και διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό.