Πτώση Μεταταρσίων – Μεταταρσαλγία

Επιπλοκή της πτώσης Μεταταρσίων

ΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΩΝ

Η πτώση των μεταταρσίων είναι μια δομική αλλαγή στο πρόσθιο τμήμα των ποδιών, όπου κάποιο ή κάποια απο τα  πέντε οστά των μεταταρσίων, είναι εκτός της ίδιας αξονικής γραμμής, όταν τα πόδια πατούν στο έδαφος. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, όπως αρθροπάθειες, χαλάρωση  των συνδέσμων  των οστών ή της ρίκνωσης των τενόντων της περιοχής των μεταταρσίων. Επίσης συνδέεται με την μετατόπιση του κέντρου βάρους στο πέλμα, τον εκφυλισμό του λιπώδους ιστού που προστατεύει τα μετατάρσια, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιέσεων και δημιουργία  σκληρύνσεων  ή υπερκερατώσεων κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων.

Μεταταρσαλγία

Η Μεταταρσαλγία είναι  ο εντοπισμένος πόνος στο εμπρόσθιο τμήμα του πέλματος και ιδιαίτερα στην περιοχή των μεταταρσίων, που είναι αποτέλεσμα δομικών αλλαγών ή άλλων παθολογικών καταστάσεων με διαφορετική αιτιολογία. Η μεταταρσαλγία δεν θεωρείται νόσος αλλά σύμπτωμα.

Θεραπεία

Ακολουθούμε συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει την συνολική φροντίδα των ποδιών, με έμφαση στην ανώδυνη και αναίμακτη απομάκρυνση των υπερκερατώσεων και των κάλων που δημιουργούνται απο τις επιπλοκές των δυσμορφιών ή της πτώσης μεταταρσίων για άμεση ανακούφιση. Στο πλάνο θεραπείας περιλαμβάνεται και η φροντίδα των νυχιών με αποκατάσταση τυχόν παραμορφώσεων.

Επίσης ανάλογα με την αξιολόγηση των επιπλοκών της πάθησης,  συνιστούμε:

1. Εκπαίδευση σε εφαρμογή ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής.

2. Παραφινόλουτρα για φλεγμονώδεις καταστάσεις.

3. Tην χρήση ειδικών ορθοτικών βοηθημάτων ή πάτων που αποφορτίζουν την περιοχή των μεταταρσίων, λειτουργούν ανακουφιστικά, αναστέλλοντας τον πόνο και την δημιουργία υπερκερατώσεων.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo