Σκληρύνσεις & Ραγάδες Φτέρνας

Οι Ξηρές και σκασμένες φτέρνες είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που επηρεάζει τους ενήλικες και κυρίως τους ηλικιωμένους. Δεν είναι απλά ένα αντιαισθητικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα υγείας.

ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΤΕΡΝΑΣ

Ένας συνδυασμός αιτιών συμβάλλει σε αυτή την αντιαισθητική και ανθυειγινή κατάσταση των ποδιών, με κύρια αιτία την ξηροδερμία. Άλλες αιτίες που συμβάλουν είναι οι παραμορφώσεις του ποδιού, οι ερεθισμοί του δέρματος από ακατάλληλα παπούτσια, οι συνθήκες εργασίας, το υπερβολικό βάρος του σώματος, μεταβολές στον οργανισμό οι οποίες προκαλούν την έλλειψη συντήρησης των στοιβάδων του δέρματος και η γήρανση. Τα σκασίματα επίσης εμφανίζονται και σε περιπτώσεις ψωρίασης, ασθένειας των λεπιών, νευροδερματίτιδα και άλλες δερματικές ασθένειες.

Οι ραγάδες δημιουργούνται στα σημεία του ποδιού που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, όπως η φτέρνα ή το εμπρόσθιο τμήμα του πέλματος (μετατάρσιο).

Οι περιοχές του πέλματος με τάση δημιουργίας ραγάδων, χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτική περιποίηση, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στην απομάκρυνση των σκληρύνσεων.

Θεραπεία

Ο ποδολόγος γνωρίζει πως πρέπει να επέμβει, μηδενίζοντας τους κινδύνους, με σύγχρονο ποδιατρικό εξοπλισμό, ειδικές τεχνικές και τηρώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να απαλλάξει άμεσα τον πάσχοντα από τον πόνο και τις ενοχλήσεις.

Προσφέρουμε σημαντική βοήθεια, εφαρμόζοντας μοναδική θεραπεία αντιμετώπισης των επώδυνων, αντιαισθητικών και ανθυγιεινών δερματικών προβλημάτων της φτέρνας. Ακολουθούμε συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, των υπερκερατώσεων, των σκληρύνσεων και την εξομάλυνση των ραγάδων της φτέρνας, με ποδιατρικό τροχό και ειδικές φρέζες. Βαθειά ενυδάτωση παραφίνης για ανάπλαση και επαναφορά της ελαστικότητας του δέρματος. Ορατά αποτελέσματα από την πρώτη επίσκεψη. Σε χρόνια παραμελημένα περιστατικά, ίσως να χρειαστεί επανάληψη της αγωγής.

Επικουρική Θεραπεία Ραγάδων Φτέρνας

 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Τις περιπτώσεις έντονων μολυσματικών ραγάδων, με οροαιματηρή έκκριση, τις αντιμετωπίζουμε με ειδική ανώδυνη ηλεκτροθεραπεία, που προκαλεί οζονισμό (αποστείρωση). Εξαλείφει ιούς, βακτήρια, παθογόνα, ενώ μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος. Ενισχύει με επιτυχία την αποτελεσματικότητα της κύριας θεραπευτικής Φροντίδας. Επίσης βοηθά στην επούλωση των ραγάδων του δέρματος και αποτρέπει την δημιουργία εστιών μόλυνσης που μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Θεραπεία Παραφίνης

Η θεραπεία με παραφίνη είναι αρκετά κοινή, με ευεργετικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δερματικών και μυοσκελετικών παθήσεων όπως Έκζεμα, Ψωρίαση, Ξηροδερμία, Αρθρίτιδα, Θυλακίτιδα, Τενοντίτιδα , Ινομυαλγία, Φλεγμονές, Μυϊκούς σπασμούς, Καταπονημένους μύες, Δύσκαμπτες αρθρώσεις κλπ.

 ΠΑΡΑΦΙΝΗ

Πως Λειτουργεί η Παραφίνη

Τα πόδια προετοιμάζονται με ειδικά απολυμαντικά προιόντα του δέρματος πριν την θεραπεία. Μετά την σχετική προετοιμασία βυθίζονται σε ζεστή παραφίνη και καλύπτονται για να διατηρηθεί η θερμοκρασία σταθερή.

Βαθιά ενυδάτωση Δέρματος

Σε περιπτώσεις Ξηροδερμίας, κατά  την προετοιμασία των ποδιών, χρησιμοποιείται επι πλέον ειδικό προιόν φροντίδας και ενυδάτωσης του δέρματος. Όταν τα πόδια βυθίζονται στην ζεστή παραφίνη, μέσω της απόφραξης  αρχίζουν να αιματώνονται και να ανοίγουν οι πόροι του δέρματος(λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας). Το ειδικό προϊόν φροντίδας του δέρματος που προηγουμένως εφαρμόσαμε, παγιδεύεται απο το στρώμα της παραφίνης, εισχωρώντας έτσι στις ενδότερες στιβάδες , ενυδατώνει και επαναφέρει την ελαστικότητά του. Το Παραφινόλουτρο είναι μία θεραπεία βαθιάς ενυδάτωσης, για πόδια ταλαιπωρημένα, ξηρά, αφυδατωμένα, με τάση υπερκεράτωσης. Είναι μια αποφρακτική θερμική θεραπεία, η οποία φροντίζει και ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα. Ακόμη και μετά την πρώτη θεραπεία το δέρμα είναι εμφανώς πιο λείο, μαλακό και ενυδατωμένο.

Προσοχή

1. Εάν τα σκασίματα ( ραγάδες ) αντιμετωπισθούν επιπόλαια, μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε τραύματα με έντονο πόνο, σε πύλη εισόδου μικροβίων και εστία μολύνσεων. Απαιτείται προσεκτική φροντίδα, η οποία πρέπει να γίνεται μόνο από Ποδολόγο. Απαγορεύεται η χρήση ξυραφιών για την αφαίρεση των σκληρύνσεων, λόγω ερεθισμών, επικινδυνότητας τραυματισμού, μόλυνσης ή δημιουργία μεγαλύτερης υπερκεράτωσης (φαινόμενο Koebner). Ακόμη πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καυστικών υγρών ή επιθεμάτων, λόγω της επικινδυνότητας δημιουργίας χημικών εγκαυμάτων και δημιουργία μολύνσεων.

2.  Τα σκασίματα στις φτέρνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους διαβητικούς, μπορεί να δημιουργήσουν βαθύτερες πληγές που δύσκολα επουλώνονται και μολύνσεις με σοβαρές συνέπειες.

Αντενδείξεις

Η αγωγή παραφίνης δεν συνιστάτε σε άτομα με Υπέρταση, Διαβήτη ή Φλεβίτιδα

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo