Δυσμορφίες Δακτύλων

Κότσι–Σφυροδακτυλία-Γαμψοδακτυλία

ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ ΠΟΔΙΩΝ

Συγγενείς και επίκτητες παραμορφώσεις

Το Κότσι, η Σφυροδακτυλία και Γαμψοδακτυλία, είναι οι πιο συνήθεις οστεικές παραμορφώσεις των δακτύλων που προέρχονται από κληρονομικές ή επίκτητες παθήσεις (διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή εξωγενείς παράγοντες (πίεση των παπουτσιών). Αποτέλεσμα η δημιουργία υπερκεράτωσης και κάλων στην άκρη των δακτύλων, στην ραχιαία επιφάνεια, ή κάτω απο τα μετατάρσια, με κυριότερα συμπτώματα τον πόνο. Συχνά δε έχουμε και παραμόρφωση των νυχιών, εξ΄αιτίας της παραμόρφωσης των οστών και της αλλαγής των ασκούμενων πιέσεων στις άκρες των δακτύλων.  Η πρώιμη παρέμβαση είναι συχνά το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών και την επιτυχή αποκατάσταση.

Θεραπεία

Ακολουθούμε συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει την συνολική φροντίδα των ποδιών, με έμφαση στην ανώδυνη και αναίμακτη απομάκρυνση των υπερκερατώσεων και των κάλων που δημιουργούνται απο τις επιπλοκές των δυσμορφιών ή της πτώσης μεταταρσίων για άμεση ανακούφιση. Στο πλάνο θεραπείας περιλαμβάνεται και η φροντίδα των νυχιών με αποκατάσταση τυχόν παραμορφώσεων.

Επίσης ανάλογα με την αξιολόγηση των επιπλοκών της πάθησης,  συνιστούμε:

1. Εκπαίδευση  σε εφαρμογή ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής.

2. Παραφινόλουτρα για φλεγμονώδεις καταστάσεις.

3.Την χρήση ειδικών ορθοτικών βοηθημάτων (επικαλυπτικά δακτύλων ή πάτων) που αποφορτίζουν απο τις ασκούμενες πιέσεις στην ραχαία επιφάνεια των δακτύλων ή στην περιοχή των μεταταρσίων, λειτουργώντας ανακουφιστικά, αναστέλλοντας τον πόνο και την δημιουργία υπερκερατώσεων.

ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ VIDEO  ΣΤΟ

YouTube-Logo